UN traži 1.500 milijardi dolara za zemlje u razvoju

Zemlje u razvoju morat će se suočiti s deficitom od 2.000 do 3.000 milijardi dolara u naredne dvije godine (Reuters)
Zemlje u razvoju morat će se suočiti s deficitom od 2.000 do 3.000 milijardi dolara u naredne dvije godine (Reuters)

Ekonomisti Ujedinjenih naroda zatražili su 1.500 milijardi dolara za zemlje u razvoju i otpis njihovih dugova u visini od 1.000 milijardi dolara za ovu godinu, kako bi im se pomoglo u pandemiji korona virusa.

U studiji koju je objavila Konferencija UN-a za trgovinu i razvoj ističe da je “sve teže predvidjeti” posledice pandemije virusa COVID-19 po privredu, ali i da je jasno da su stvari sve lošije po privredu zemalja u razvoju.

“Iako masovni planovi za obnovu koji se sada provode omogućavaju da se izbjegne dugoročna depresija, oni neće ove godine spriječiti recesiju svjetske privrede”, dodaje se u studiji, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Prema ovim stručnjacima, zemlje u razvoju, izuzev vjerovatno Kine i možda Indije, bit će suočene s velikim problemima zbog pandemije, koja je do sada odnijela oko 35.000 života od decembra, kada se pojavila u Kini.

Uspostavljanje kontrole kapitala

Posljedice pandemije u kombinaciji sa svjetskom recesijom bit će katastrofalne po veliki broj zemalja u razvoju, ocjenjuje se u studiji, koja prognozira da će se te zemlje morati suočiti s deficitom od 2.000 do 3.000 milijardi dolara u naredne dvije godine.

Ekonomisti UN-a zato traže plan podrške zemljama u razvoju, koji bi obuhvatio pomoć od 1.000 milijardi dolara u gotovini, otpis dugova u visini od 1.000 milijardi dolara ove godine i 500 milijardi dolara subvencija za hitne zdravstvene službe i programe socijalne pomoći.

Oni, također, traže uspostavljanje kontrole kapitala, kako bi se “ograničio odliv kapitala” iz tih zemalja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO