WTO: Korona virus znatno će utjecati na trgovinu

Brojne kompanije smanjile su broj letova zbog epidemije korona virusa (EPA)

Epidemija korona virusa znatno će utjecati na globalnu trgovinu, upozorio je čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Roberto Azevedo, predviđajući prve konkretne pokazatelje u sljedećim sedmicama.

“Posljedice u globalnoj ekonomiji vjerovatno će biti znatne i počet će se pokazivati u trgovinskim podacima u nadolazećim sedmicama”, rekao je on čelnicima okupljenim na zatvorenom sastanku u Ženevi.

Među temama je bio i junski sastanak u Kazahstanu, na kojem će ministri zemalja članica WTO-a, između ostalog, pokušati postići dogovor o subvencijama u poljoprivredi, internetskoj trgovini i ribarstvu.

Ključni sastanak u Kazahstanu

“Kad je riječ o MC-12, držimo se plana. Ako će situacija tako zahtijevati, preduzet ćemo sve potrebne mjere”, kazao je Azevedo.

Na tom sastanku trebalo bi sudjelovati nekoliko hiljada ljudi, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Uspješni ishod junskog sastanka smatra se ključnim za legitimitet i relevantnost te globalne organizacije, čiji je sistem arbitraže u trgovinskim sporovima trenutno paraliziran jer su Sjedinjene Američke Države blokirale imenovanje dvoje novih sudija.

Izvor: Agencije


Povezane

U sjedištu Hrvatske gospodarske komore predstavljene su mjere borbe protiv korona virusa, s posebnim osvrtom na ekonomiju. Očekuje se pad privrednih aktivnosti, u kojoj mjeri, kažu, ovisit će o trajanju i širenju virusa, ali za sada je, kažu, rano za donošenje posebnog akcijskog plana. Ali je jasno da će od svih grana privrede najviše biti […]

Epidemija novog virusa u Kini predstavlja najveću neizvjesnost s kojom se suočava globalna ekonomija u svijetu, navodi direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva.

20 Feb 2020
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO