London najavljuje ‘tvrde’ pregovore o trgovini sa SAD-om

Boris Johnson, Donald Trump
Boris Johnson: Najvažnije je da taj transatlantski sporazum odrazi i jedinstvenu bliskost naše dvije velike nacije (EPA)

Velika Britanija je u ponedjeljak objavila očekivanja od trgovinskih pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama, a premijer Boris Johnson je najavio da će britanska strana biti nepopustljiva u pregovorima koji će biti i test “posebnog odnosa” dvaju saveznika.

Nakon izlaska iz Europske unije u siječnju, Johnson nastoji postići trgovinski sporazum s Washingtonom ne samo kako bi pokazao ponovno vraćenu britanski neovisnost, nego i kako bi napravio pritisak na EU, s kojom vodi odvojene pregovore  o budućim odnosima, prenosi Hina.

Dok pregovarački tim Londona ide u Bruxelles kako bi počeo te pregovore, britanska vlada je utvrdila mandat za razgovore sa SAD-om i upozorila da će London od njih odustati ako se ne ispune njegovi zahtjevi.

Velika Britanija je saopćila kako želi ostvariti “goleme dobiti” ukidanjem trgovinskih barijera, ali i da njezina popularna Nacionalna zdravstvena služba neće biti točka pregovora te da će zadržati i svoje standarde sigurnosti hrane.

SAD: Željno očekujemo početak pregovora

To može dovesti do sporenja između dvije strane i stvoriti pritisak na odnose koji su se već zategnuli odlukom Londona da dopusti kineskom Huaweiju ograničenu ulogu u britanskoj 5G mreži mobilne telefonije te prijedlogom poreza na digitalne usluge.

“Imamo najbolje pregovarače i naravno da ćemo biti tvrdi u pregovorima kako bi osnažili britansku industriju”, rekao je Johnson.

“Najvažnije je da taj transatlantski sporazum odrazi i jedinstvenu bliskost naše dvije velike nacije.”

Jeff Emerson, glasnogovornik Ureda predstavnika SAD-a za trgovinu, kazao je da Washington razmatra britanske pregovaračke ciljeve te željno očekuje početak pregovora.

“Sjedinjene Američke Države ostaju predane postizanju ambicioznog trgovinskog sporazuma u pregovorima s Velikom Britanijom koji će biti dobar za obje zemlje”, rekao je on.

Mandat britanske vlade pruža naznake da bi London, nakon kritika iz Washingtona, mogao preispitati svoje planove uvođenja poreza za velike tehnološke kompanije, poput Googlea, Facebooka i Amazona, u travnju. 

Johnsonov glasnogovornik je izjavio da se vladina politika nije promijenila i dodao da, dok minisitri rade na nalaženju globalnog rješenja, “moramo iznijeti prijedloge za porez na digitalne usluge”.

Vlada je ponovila da Nacionalna zdravstvena služba “nije na prodaju”, odgovarajući na kritike da bi sporazum mogao otvoriti vrata privatnim američkim pružateljima zdravstvenih usluga u državno financirani britanski zdravstveni sustav.

Također je obećala ustrajati na visokim standardima sigurnosti hrane, odgovarajući na bojazni poljoprivrednika da će u Veliku Britaniju iz SAD-a pustiti klorom obrađenu piletinu i govedinu uzgojenu uz pomoć hormona.

“U trgovinskom sporazumu sa SAD-om nećemo smanjiti naše standarde sigurnosti hrane, niti ćemo na stol staviti Nacionalnu zdravstvenu službu”, rekla je britanska ministrica trgovine Liz Truss.

SAD najveći trgovinski partner nakon EU-a

“Ako ne dobijemo sporazum koji želimo, bit ćemo spremni otići.”

Pregovarački ciljevi Washingtona, objavljeni prošle godine, uključuju traženje punog pristupa tržištu za farmaceutske i medicinske proizvode iz SAD-a, što bi zahtjevalo promjene u Nacionalnoj zdravstvenoj službi u smislu ograničenja cijena te bi moglo povećati cijene lijekova.

Britanska vlada je rekla da su njezine analize pokazale da bi sporazum sa SAD-om mogao uvećati transatlantsku trgovinu tijekom 15 godina za gotovo 20 milijardi dolara i povećati britansko gospodarstvo za 0,16 posto. 

SAD je trenutačno najveći trgovinski partner Velike Britanije nakon EU-a, s gotovo 19 posto britanskog izvoza i 11 posto uvoza.

Velika Britanija u EU plasira 45 posto svog izvoza, dok iz Unije dolazi 53 posto uvoza.

Izvor: Agencije