Svjetska banka i MMF za odgodu otplate dugova najsiromašnijima

Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond pozvali su članice grupe G20 da podrže njihov poziv
Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond pozvali su članice grupe G20 da podrže njihov poziv

Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvali su države kreditore da odmah olakšaju otplatu dugova najsiromašnijim zemljama koje se bore s teškim posljedicama pandemije korona virusa, javlja Reuters.

U zajedničkom saopćenju pozvali su kreditore da odmah odgode otplatu duga članicama Međunarodne razvojne asocijacije (IDA), prenijela je Hina.

Te države, u kojima živi četvrtina svjetskog stanovništva i dvije trećine najsiromašnijih ljudi na svijetu, epidemija će najgore pogoditi, piše u saopćenju.

“To će zemljama IDA-e omogućiti da odmah dođu do likvidnosti, nužne za borbu protiv epidemije korona virusa, i dati im vrijeme za procjenu krize i finansiranje potreba u svakoj zemlji”, kažu MMF i Svjetska banka.

‘Globalni osjećaj pomoći’

Svjetska banka i MMF kažu da će odgoda otplate duga pružiti “globalni osjećaj pomoći zemljama u razvoju” i poslati snažnu poruku finansijskim tržištima.

Pozvali su članice grupe najrazvijenijih zemalja svijeta (G20) da podrže njihov poziv.

Čelnici te grupe trebali bi u četvrtak održati samit videolinkom, na kojem će raspravljati o akcijskom planu za sve goru pandemiju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO