Slovenska vlada predstavila prvi paket mjera za ublažavanje krize

Janša: 'Predloženi zakonski paket mjera vlada će konačno uobličiti u petak' (EPA)

Vlada Slovenije predstavila je javnosti prijedlog opsežnog zakonskog paketa za ublažavanje posljedica krize zbog pandemije korona virusa, a premijer Janez Janša rekao je da je za tu svrhu osigurano dovoljno sredstava.

Janša nije naveo koliki se iznos predviđa za taj zakonski paket, ali izvori bliski Vladi navode da je riječ o više od tri milijarde eura, prenosi Hina.

“Paket za ublažavanje posljedica” epidemije ili “megazakon” s nizom mjera trebao bi kroz finansijske poticaje i državnu pomoć građanima i ekonomiji pomoći prebroditi posljedice prvih nekoliko mjeseci trajanja krize, rekao je predsjednik slovenske vlade, dodavši da bi Vlada, ako se kriza produži, predložila i drugi sličan paket mjera.

Predloženi zakonski paket mjera Vlada će konačno uobličiti u petak i uputiti u parlamentarnu proceduru, rekao je Janša, dodavši da u sadašnjoj fazi za te mjere ima “dovoljno novca” i da se na nivou EU-a donose mjere labavljenja dosadašnje finansijske i monetarne discipline kako bi se članice mogle bolje suočiti s velikom krizom.

Subvencije i poticaji hitnim službama

Mjere koje predlaže slovenska vlada usmjerene su na očuvanje postojećih radnih mjesta, nastavak poslovanja preduzeća i jačanje mogućnosti njihovog preživljavanja, omogućuju porezne olakšice i odgode plaćanja, čuvaju socijalnu stabilnost države, a omogućuju i fleksibilnost u dodjeli dodataka na plaću ključnim službama tokom trajanja epidemije.

Između ostalog, država će sljedeća dva mjeseca subvencionirati poslodavcima plaće za radnike “na čekanju” zbog zastoja u proizvodnji, te umjesto poslodavaca uplaćivati za te radnike doprinose za zdravstveno i penzijsko osiguranje, a i nadoknade za vrijeme bolovanja.

Za ključne djelatnosti za vrijeme epidemije, kao što su zdravstvo, civilna zaštita i druge ključne službe i servisi, Janšina vlada predložila je da zbog radnog opterećenja mogu dobijati dodatke na plaću u iznosima od deset do čak 200 posto u odnosu na osnovicu.

Radnici koji u vrijeme epidemije ne mogu na posao imat će jednak status i prava kao i oni koji su ostali bez posla i primaju nadoknadu, a penzioneri s najnižim primanjima dobit će za vrijeme trajanja krize korona virusa poseban penzijski dodatak.

Oni koji rade kao “samozaposleni” (mikropreduzeća s jednim ili dvoje zaposlenih) imat će pravo dobiti od države mjesečni dohodak u visini 70 posto minimalne plaće, a doprinose za njih također će plaćati država i neće morati uplaćivati mjesečnu akontaciju za porez na dohodak jer će biti bez prihoda, predloženo je u paketu mjera.

Kad je riječ o potrebi jačanja likvidnosti preduzeća u vrijeme krize, Vlada je predložila tzv. “garantnu shemu”, tako da će otkupljivati potraživanja koje banke imaju prema preduzećima, a do daljnjeg će biti zamrznuto  i plaćanje poreza na dohodak.

Sniženje plaća zvaničnicima

Neiskorištena sredstva iz evropskog socijalnog fonda, koji joj stoji na raspolaganju, Slovenija će usmjeriti u istraživanje i razvoj, naročito u razvoj lijekova, vakcina i proizvodnju opreme za zdravstvo, kazao je Janša na konferenciji za novinare.

Mjera koja će izazvati dosta podijeljenih mišljenja jest prijedlog o sniženju plaća svim zvaničnicima, uključujući članove Parlamenta i Vlade, za 30 posto za trajanja krize, te prijedlog da isto vrijedi i za sudsku vlast, uz izuzetak onih radnika u sudstvu koji su vezani za slučajeve koji ne mogu biti odgođeni.

Janšina vlada, osim toga, predlaže da za 30 posto budu snižene i plaće u nadzornim odborima kompanija s državnim udjelom.

Kad je riječ o poljoprivredi i njenoj važnosti u sadašnjem trenutku, Janša je rekao kako je sadašnja kriza pokazala da Slovenija ubuduće mora više računati na vlastite resurse i samodostatnost u poljoprivredi, kao strateškoj grani.

Zato je namjera “megazakona” da i na poljoprivredni sektor budu primijenjene sve stimulativne mjere koje će zakon donijeti za ostatak privrede, rekao je Janša.

Izvor: Agencije