Pad BDP-a Slovenije veći i od pet posto

UMAR je pozvao Vladu da apsolutni prioritet u pomoći funkcioniranju zdravstvenog sistema (EPA)

Ured za makroekonomske analize slovenske Vlade (UMAR) iznio je novu procjenu pada ekonomske aktivnosti zbog pandemije korona virusa, po kojoj bi pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u toj državi mogao biti veći od pet posto u odnosu na prošlu godinu, javlja Hina.

Umjesto rasta BDP-a za 1,5 posto, kako je prognozirao prije manje od dvije sedmice u redovnoj analizi, prepolovivši rast u odnosu na predviđanja iz prošle godine, UMAR sada, zbog virusa COVID-19 i loših okolnosti na domaćem i međunarodnom tržištu, navodi kako očekuje smanjivanje BDP-a “između šest i osam posto”.

“U manje od dvije sedmice okolnosti su se jako promijenile. Širenje epidemije u susjednoj Italiji te širenje korona virusa u ostale evropske države zahtijevale su neophodne i sveobuhvatne mjere za zaštitu zdravlja ljudi u većini evropskih država, što značajno djeluje na ekonomsku aktivnost”, pojašnjava novu prognozu UMAR.

UMAR dodaje da se, ako sadašnje okolnosti i jako otežano poslovanje proizvodnog i uslužnog sektora potraju dva mjeseca, očekuje pad BDP-a moguće i veći od pet posto.

Cilj je trajna stabilizacija

Očekuju da će trajnija stabilizacija ekonomskih aktivnosti uslijediti tek nakon otkrivanja efikasne vakcine za korona virus, a s novom prognozom ekonomskih aktivnosti planiraju izaći nakon što se epidemija virusa u Sloveniji i po svijetu zaustavi.

Kao najizloženije sektore na koje će se kriza negativno odraziti navode hotelijerstvo, ugostiteljstvo, osobne usluge i trgovinu neprehrambenim proizvodima, a u nešto manjoj mjeri industriju, trgovinu, promet i neke poslovne usluge.

UMAR je pozvao Vladu da apsolutni prioritet u pomoći funkcioniranju zdravstvenog sistema, te snabdijevanju zaštitnih sredstava i opreme.

No, poziva je i da donese finansijske i porezne mjere kako bi se sačuvala zaposlenost te preduzećima i stanovništvu pomoglo da dodatnim likvidnim sredstvima prebrode dolazeću krizu, a da nakon toga napravi program da se omogući ponovni ekonomski polet i oživljavanje privrede.

Izvor: Agencije