MMF predviđa recesiju goru nego 2008. godine

Kristalina Georgieva upozorila je da su projekcije svjetskog rasta negativne za 2020. (AP)

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva rekla je na telekonferenciji članica grupe G20 da bi svjetska recesija nakon pandemije korona virusa mogla biti gora od one koja je uslijedila nakon finansijske krize 2008.

Ona je upozorila ministre finansija i guvernere centralnih banaka na to da su projekcije svjetskog rasta negativne za 2020. i rekla da treba očekivati „recesiju koja će biti najmanje onoliko teška koliko je bila za vrijeme svjetske finansijske krize, ili gora“, prenijela je Fena.

„Ali očekujemo oporavak 2021.“, naglasila je optimističnije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i kineski lider Xi Jinping zatražili su održavanje vanrednog sastanka na vrhu G20, objavio je ured francuskog predsjednika.

Koordinacija djelovanja

„Održavanje takvog sastanka bilo bi korisno posebno na sanitarnom planu, uz uključivanje WHO-a kako bismo zajedno radili na lijekovima i cjepivu“, kaže se u saopštenju, te dodaje da bi samit G20 – koji okuplja 20 najmoćnijih svjetskih ekonomija – bio koristan i „na ekonomskom planu“.

Sljedeći redovni samit G20 trebao bi se održati u Rijadu 21. i 22. novembra.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka 20 najvećih ekonomija svijeta dogovorili su na telekonferenciji da će koordinirati svoje djelovanje u pogledu sve ozbiljnije pandemije korona virusa kako bude potrebno, rekao je američki ministar finansija Steven Mnuchin za Fox News.

Mnuchin je rekao da SAD usko surađuje sa zemljama G20, G7, Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom u vezi krize.

Izvor: Agencije