Najgori dan na Wall Streetu od 1987, Trump nagovijestio recesiju

Njujorški indeksi su potonuli iako su Federalne rezerve prije početka trgovanja objavile novi paket hitnih poteza (Reuters)

Indeksi na njujorškoj berzi Wall Street su zabilježili najlošiji dan u više od tri desetljeća, a predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je da američka ekonomija možda ide u pravcu recesije zbog korona virusa.

Dow Jones je završio u minusu 12,9 posto, što je najveći gubitak tog indeksa od takozvanog Crnog ponedeljka 1987. godine, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Taj indeks je uspio prevazići katastrofalan rezultat od četvrtka, kada je potonuo deset posto.

FED-ovi potezi nisu pomogli

Standard and Poors 500 završio je dan sa 12 posto u minusu, što znači da je pao gotovo 30 posto od postavljanja gornjeg rekorda prije manje od mjesec dana i da je na najnižem nivou od kraja 2018. godine.

Indeks Nasdaq je potonuo za 12,3 posto.

Pad indeksa je ubrzan u posljednjih pola sata trgovanja u ponedjeljak, nakon Trumpove izjave da se ekonomija možda kreće ka recesiji i poziva Amerikancima da izbjegavaju okupljanja više od deset osoba, u sklopu borbe protiv pandemije korona virusa.

Njujorški indeksi su potonuli iako su Federalne rezerve FED) prije početka trgovanja objavile novi paket hitnih poteza.

Gubici na Wall Streetu prethodnih nekoliko sedmica najoštriji su od svjetske ekonomske krize 2008. godine.

Trump i drugi profesionalni investitori navode da bi se berza mogla znatno oporaviti čim zdravstveni stručnjaci stave korona virus pod kontrolu.

Problem je što niko ne zna kada bi se to moglo dogoditi.

U Evropi je nemački DAX potonuo 5,3 posto, francuski CAC 40 završio je u minusu 5,8 posto, dok je britanski FTSE 100 pao 4,0 posto.

Veliki gubici u cijelom svijetu

Italijanski indeks FTSE MIB završio je u crvenom 6,1 posto.

Na istoku je japanski Nikkei 225 pao 2,5 posto, južnokorejski Kospi 3,2 posto, a hongkonški Hang Seng četiri posto.

Australijski S&P/ASX 200 završio je u minusu 9,7 posto.

Od korona virusa, čije širenje dovodi do velikih gubitaka u ekonomijama širom svijeta, zaraženo je više od 181.000 ljudi, od kojih je umrlo više od 7.100 osoba.

Izvor: Agencije