Profit Saudi Aramca opao za 20 posto

Aramco, Nafta, Saudijska Arabija
Saudi Aramco je naveo da je u 2019. godini imao profit od 88,2 milijarde dolara (EPA)

Naftni gigant Saudi Aramco saopćio je da mu je profit opao za 20 procenata u 2019. godini, na 88,2 milijarde dolara.

Kompanija nije odgovorila na planove Saudijske Arabije da poveća proizvodnju na rekordni nivo nakon sastanka koji je održan ranije ovog mjeseca između OPEC-a i Rusije, kada nije bilo dogovora oko smanjenja proizvodnje, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

To je dovelo do pada cijene sirove nafte od 25 posto, što je najveći pad od rata u Zaljevu  1991. godine.

Međunarodna referentna marka Brent trgovala je u nedjelju s nešto preko 33 dolara za barel, a analitičari su zabrinuti da bi cijena mogla dodatno pasti.

Oružani napad na postrojenja

Iako to čini benzin jeftinijim za potrošače i aviokompanije, to utječe i na američke naftne kompanije i ostale koji se bore s nižim ekonomskim rastom zbog pandemije korona virusa.

Aramco je u svojim rezultatima okrivio niže cijene sirove nafte i pad marži za prodaju hemijskih proizvoda za smanjenje profita.

Kompanija je navela haos izazvan septembarskim oružanim napadom na srce njegove proizvodnje nafte, koja je privremeno prepolovila proizvodnju u Saudijskoj Arabiji.

Saudijska Arabija i Zapad krive Iran za napad, što Teheran negira.

Saudi Aramco je naveo da je u 2019. godini imao profit od 88,2 milijarde dolara, što je manje nego u 2018. godine, kada je iznosio 111,1 milijardu dolara.

Izvor: Agencije