Najveći pad Wall Streeta od finansijske krize 2008.

Saudijska Arabija zaprepastila je tržište odlukom o smanjenju svoje prodajne cijene nafte za sve kupce (EPA)

Berzovni indeksi na njujorškom Wall Streetu u ponedjeljak su pali za sedam posto, što je njihov najveći dnevni pad od finansijske krize iz 2008. godine, prenijela je Hina.

Razlog je taj što se ulagači plaše recesije zbog pada cijena nafte i širenja korona virusa, pa se povlače iz rizičnih investicija.

Dow Jones je pao 2.013 bodova, ili 7,79 posto, na 23.851 bod, dok je S&P potonuo 7,70 posto na 2.746 bodova. Nasdaq je pao 7,29 posto na 7,950 bodova.  

Zbog velikog pada cijena nafte i straha od ekonomske šteta usljed širenja korona virusa, u ponedjeljak ujutro prvo su pale cijene dionica na azijskim, a potom i na evropskim berzama.

Zbog toga je na Wall Streetu panična rasprodaja dionica krenula od samog početka trgovanja, pa je nakon oštrog pada berzovnih indeksa uskoro nakon otvaranja berze trgovanje obustavljeno na 15 minuta.

Najveći bodovni pad u historiji

No, ni to nije smirilo situaciju, pa je Dow Jones zabilježio najveći bodovni pad u historiji, više od 2.000 bodova, dok su svi najvažniji indeksi zabilježili najveći dnevni pad od financijske krize 2008. godine.

Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks završili su samo jedan postotni bod od područja „medvjeda“, koje se definira kao pad za 20 posto ispod svoje prethodne rekordne razine.

Panično povlačenje ulagača iz rizičnijih investicija uslijedilo je nakon što su cijene nafte potonule više od 30 posto jer je Saudijska Arabija zaprepastila tržišta odlukom o smanjenju svoje prodajne cijene nafte za sve kupce za šest do osam dolara, čime je započela cjenovni rat s Rusijom.

Rusija, drugi najveći svjetski proizvođač nafte, nije u petak pristala na prijedlog OPEC-a o daljnjem smanjenju proizvodnje, pa je Saudijska Arabija smanjila svoje cijene i najavila povećanje proizvodnje nafte kako bi povećala svoj udio na tržištu.

Osim zbog naftnog cjenovnog rata između Saudijske Arabije i Rusije, svjetske su burze pod pritiskom i zbog daljnjeg širenja korona virusa u svijetu.

Izvor: Agencije