Bezos za jednu noć izgubio sedam milijardi dolara

Jeff Bezos je u posljednjih mjesec, usljed oštrog pada cijena akcija, izgubio više od 18 milijardi dolara (EPA)

Zabrinutost zbog korona virusa uzburkala je tržišta kapitala širom svijeta na kojima je samo u posljednjih mjesec zbrisano više stotina milijardi dolara bogatstva svjetskih milijardera u kompanijskim akcijama, javljaju američki mediji.

Šef Amazona Jeff Bezos izgubio je sedam milijardi dolara tokom samo jedne prekonoćne trgovinske sesije na berzi, a u posljednjih mjesec je, usljed oštrog pada cijena akcija, “siromašniji” za više od 18 milijardi dolara, prenio je Tanjug, pozivajući se na CNBC.

Glavnom izvršnom direktoru Tesle Elonu Musku, koji je napisao da je “panika zbog korona virusa glupost”, na berzi su preko noći “nestale” četiri milijarde dolara bogatstva u akcijama.

Time je njegov gubitak na tržištu kapitala za mjesec dana narastao na više od 12 milijardi dolara.

Luksuzna roba vrlo ranjiva

Ipak, najveći udarac od virusa po džepu je osetio šef LVMH-a Bernard Arnault, koji je u januaru sa bogatstvom od 110 milijardi dolara postao drugi najbogatiji čovjek na svijetu, istisnuvši sa te pozicije Billa Gatesa.

Arnault je na berzi za jednu noć izgubio šest milijardi dolara

S obzirom na to da je luksuzna roba vrlo ranjiva na ekonomske i berzanske šokove, akcije njegove kompanije LHVM su se od januara stropoštale za čak 24 procenta, čime je njegov ukupan berzanski gubitak za samo dva mjeseca dostigao skoro 30 milijardi dolara.

Izvor: Agencije