Evropski kredit od 140 miliona eura za Koridor Vc

Sa potpisivanja ugovora o kreditiranju u Sarajevu (Fena)

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Mateo Rivellini potpisali su u četvrtak u Sarajevu Sporazum o finansiranju koji se odnosi na izgradnju dvije dionice autoceste na Koridoru Vc.

Bevanda je precizirao na konferenciji za novinare kako je time osigurano 140 miliona eura, a radi se o kreditu EIB-a koji je namijenjen za izgradnju 6,9 kilometara autoceste na dionici Tarčin – Ivan, od Sarajeva prema Mostaru.

Kako naglašava, radovi su zahtjevni, uključuju izgradnju tunela “Ivan” i dva vijadukta na toj dionici, prenosi Fena.

Drugi dio sredstava bit će usmjeren na dionicu Poprikuša – Nemila, u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), ukupne dužine 5,5 kilometara.

Bit će izgrađen dvocijevni tunel dužine 3,6 kilometara.

Spremni za dalja partnerstva

“Ne treba naglašavati koliko je bitan svaki kilometar autoceste na Koridoru Vc, koliko su to složeni poslovi. Zato smo zahvalni što u EIB-u prepoznaju tako važne projekte. Izgradnja dionice Tarčin – Ivan očekuje se do 2022. godine, a radovi na dionici Poprikuše – Nemila do 2023. godine”, naveo je Bevanda.

Rekao je da je kredit alociran na entitet Federacija Bosne i Hercegovine, a korisnik je Javno poduzeće Autoceste Federacije.

Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući grace period od šest godina; kamata je fiksna ili promjenjiva, dogovara se prije isplate svake tranše.

Rivellini je okarakterizirao Koridor Vc kao jedan od najvažniji infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini.

EIB je do sada dao doprinos izgradnji 82 kilometra te autoceste, a spremni su i za daljnja partnerstva s domaćim vlastima.

Ukupni iznos novca koji je (kroz zajmove i grantove) osigurao EIB premašio je 2,7 milijardi eura.

Unaprijediti dinamiku gradnje

Šef Delegacije Evropskre unije u Bosni i Hercegpvini Johann Sattler pojašnjava da izgradnja autoputa znači kraće vrijeme putovanje, povećanje sigurnosti u saobraćaju te smanjenje nivoa zagađenosti zraka, što je posebno važno za veće industrijske gradove.

To znači i bolje trgovinske veze sa susjedima, ali i EU-om, što će dovesti do novih radnih mjesta.

Kaže da je gotovo polovina cijele dionice Koridora Vc izgrađena ili je u procesu izgradnje, a priliku je iskoristio da pozove na ubrzanja dinamike radova preostalog dijela dionice.

“Možemo i moramo unaprijediti cjelokupnu dinamiku. Razgovarali smo o tome s predsjednicima vlada, uskoro ćemo organizirati sastanak kojem će prisustvovati i resorni ministri, predstavnici EIB-a i Evropske banka za obnovu i razvoj [EBRD]”, poručio je Sattler i dodao kako to, u konačnici, građani očekuju.

Izvor: Agencije