Američka berza za dva dana izgubila 1.700 milijardi dolara

Industrijski indeks Dow Jones potonuo je za dodatnih 900 poena (AP)

Akcije u indeksnoj korpi S&P 500 izgubile su približno 1.737 milijardi dolara vrijednosti za samo dva dana masovne rasprodaje na Wall Streetu, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC i podatke kompanije S&P Dow Jones, koja izračunava vrijednost tih indeksa.

Benchmark indeks akcija S&P izgubio je u utorak 810 milijardi dolara vrijednosti, nakon gubitka 927 milijardi dolara dan ranije, objavio je viši analitičar za indekse u toj kompaniji Howard Silverblatt.

Prema podacima kompanije S&P Dow Jones, vrijednost akcija pala je za 2.138 milijardi dolara s rekordnog nivoa na kojem su bile prošle srijede jer su ulagači krenuli u rasprodaju kako bi se riješili rizičnih aktiva uslijed sve većeg straha od usporavanja globalnog rasta zbog smrtonosnog korona virusa.

Dvodnevni gubitak indeksa S&P 500 iznosio je 6,3 posto, što je njegov najveći pad od augusta 2015, kada je kineska vlada devalvirala juan zbog trgovinskog rata sa SAD-om.

Prodaja dionica proizvođača čipova

Industrijski indeks Dow Jones u utorak je potonuo za dodatnih 900 poena nakon što je u ponedjeljak izgubio nevjerovatnih 1.000 bodova, dok je tehnološki Nasdaq Composite u utorak oslabio za 2,8 posto, pridruživši se tako indeksima S&P 500 i Dow Jones koji u ovoj godini bilježe negativan rezultat.

Prinosi na američke obveznice također su opali jer ulagači traže sigurniju imovinu za svoja ulaganja. Prinos na referentnu desetogodišnju obveznicu spustio se na rekordni minimum 1,32 posto.

Širenje korona virusa, koji je zarazio više od 80.000 i ubio više od 2.700 ljudi, izazvalo je cunami na tržištima kapitala.

Ulagači na Wall Streetu u sve većem broju prodaju dionice proizvođača čipova, koji se uveliko oslanjaju na prihode iz Kine, jer postaje sve očitije da će prekid u dobavljačkom lancu potrajati dok se epidemija ne obuzda.

Izvor: Agencije