Svjetski proizvođači vozila gube šest miliona dolara dnevno zbog korona virusa

Sa proizvodnih linija automobilskih fabrika u Wuhanu 2018. godine je sišlo 1,7 miliona vozila (EPA)
Sa proizvodnih linija automobilskih fabrika u Wuhanu 2018. godine je sišlo 1,7 miliona vozila (EPA)

Zatvaranje fabrika u kineskom gradu Wuhan, epicentru epidemije korona virusa, košta strane proizvođače vozila, uključujući Hondu, Nissan, General Motors i Renault, gotovo 5,69 miliona dolara dnevno.

“Neki dobavljači dijelova iz Wuhana sada se oslanjaju na zalihe, ali će im one uskoro nestati. Drugi problem leži u transportnoj mreži, koja se nije vratila u normalu”, rekao je jedan insajder iz autoindustrije za Global Times, prenosi Tanjug.

Wuhan u provinciji Hubei, odakle je krenula epidemija, jedan je od glavnih kineskih čvorišta autoindustrije i domaćin je kako domaćim, tako i američkim, evropskim i japanskih proizvođačima automobila.

Sa proizvodnih linija automobilskih fabrika u tom gradu 2018. godine je sišlo više od 1,7 miliona vozila, u vrijednosti gotovo 400 milijardi juana (57 milijardi dolara), navodi prenosi Russia Today, pozivajući se na kineske državne medije.

Sedmice da se pokrene proizvodnja

Budući da je Wuhan zbog epidemije u karantinu od kraja januara, pogoni koji rade u tom gradu i susjednim oblastima morali su odložiti ponovno pokretanje proizvodnje i poslije produženog praznika Lunarne nove godine.

Kompanijama u pokrajini Hubei neće biti dozvoljeno da nastave s radom prije 11. marta.

Čak i ako ograničenja u području pogođenom epidemijom ne budu dodatno produžena, stranim proizvođačima automobila će biti potrebno nekoliko sedmica da proizvodnju vrate u normalu, kaže Li Kuan, menadžer kineskog organizacionog odbora Međunarodne izložbe autodijelova.

“Nakon ponovnog pokretanja proizvodnje bit će potrebno još mjesec i po stranim mješovitim preduzećima da uspostave pun proizvodni kapacitet kakav je bio prije udara virusa”, rekao je on.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO