MMF: Korona virus donosi ekonomsku neizvjesnost

Fond procjenjuje da će se kineska ekonomija u kratkom roku oporaviti ukoliko se poremećaji izazvani korona virusom brzo završe (EPA)

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva smatra da epidemija korona virusa u Kini predstavlja najveću neizvjesnost s kojom se suočava globalna ekonomija.

Ministri finansija G20 i centralni bankari trebaju preduzeti mjere za smanjenje drugih rizika, kao što su trgovina, klimatske promjene i nejednakost, prenosi Tanjug.

Međunarodni monetarni fond procjenjuje da će se kineska ekonomija u kratkom roku oporaviti ukoliko se poremećaji izazvani korona virusom brzo završe.

Širenje epidemije rezultiralo bi “oštrijim i dugotrajnijim usporavanjem rasta Kine”, uz veće globalne posljedice, napisala je Georgieva u blogu na internetskoj stranici MMF-a.

Skromna stopa rasta

Podsjetila je da je MMF u januaru prognozirao jačanje globalnog rasta u 2020. godini na 3,3 procenta, sa prošlogodišnjih “razočaravajućih” 2,9 posto, pošto su uočeni znaci stabilizacije i smanjenja rizika, uključujući postizanje prve faze trgovinskog sporazuma između Kine i SAD-a.

Međutim, dodaje Georgieva, u januaru nije predviđena globalna zdravstvena opasnost, što je činjenica koja podsjeća kako nepredviđeni događaji mogu da ugroze krhki oporavak rasta.

Ističući da je globalna ekonomija daleko od čvrstih temelja, šefica MMF-a je poručila da je, i prema najboljim scenarijima, projektirana stopa rasta u svijetu još skromna u previše dijelova planete, podvlačeći potrebu da se riješe i smanje neizvjesnosti koje su vezane za pitanja poput trgovine, klimatskih promjena i nejednakosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO