U Kini kreću plaćanja u digitalnom juanu

Trgovinski rat između Washingtona i Pekinga pogoršao se stupanjem na snagu dodatnih carinskih taksi od 10 posto na kineske proizvode (EPA)

Digitalni juan ulazi u platni promet u Kini, nakon što je kineska kompanija JD.com saopštila da je postala prva mrežna platforma koja će prihvatati plaćanja u nacionalnoj kriptovaluti.

Kompanije će u okviru promocije digitalnog juana organizovati nagradnu igru JD Digits na društvenoj mreži WeChat u kojoj će sretnim dobitnicima podijeliti ukupno dvadeset miliona juana (tri miliona dolara), prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

Paketići za pobjednike u nagradnoj igri

Pobjednici će putem te aplikacije dobiti takozvani crveni paket koji će sadržavati najviše dvjesto digitalnih juana, a dobitnici će ih moći potrošiti za plaćanje kupovina na mreži JD.com.

Bit će podijeljeno sto hiljada crvenih paketića.

Digitalni juan kontroliše i izdaje Narodna banka Kine, koja je razvila nacionalnu virtuelnu valutu u okviru projekta “Digitalno valutno elektronsko plaćanje (Digital Currency Electronic Paiment, DCEP), na čijem je razvoju i unapređenju i dalje prilično angažovana.

Izvor: Agencije