Fitch potvrdio dugoročni kreditni rejting Hrvatske BBB-

Ove godine javni dug će se povećati i iznosit će će 87,4 posto BDP-a, a u 2021. bi trebao pasti na 85,5 posto, te na 81,6 posto u 2022. godini, procjenjuje Fitch
Ove godine javni dug će se povećati i iznosit će će 87,4 posto BDP-a, a u 2021. bi trebao pasti na 85,5 posto, te na 81,6 posto u 2022. godini, procjenjuje Fitch

Kao što je to učinila u junu, rejting agencija Fitch je u najnovijom izvještaju od 4. decembra potvrdila dugoročni kreditni rejting Hrvatske ‘BBB-‘, a izglede procijenila kao stabilne.

U junu je Fitch predviđao da će hrvatska ekonomija pasti za 8,4 posto ove godine, a u najnovijem izvještaju očekuje se pad BDP-a od 9 posto. Uprkos boljim rezultatima u turizmu od predviđanja, za veći pad BDP-a zaslužna je pogoršana epidemiološka situacija koja je dovela do smanjenja lične potrošnje i izvoza usluga, a i kratkoročne prognoze su loše zbog novih epidemioloških mjera.

Kao pozitivne strane Fitch ističe dobre izvozne rezultate, te što su se izvoznici pokazali otpornim na izazove pandemije. Dobri izvozni rezultati spriječili su drastičniji pad BDP-a, smatra Fitch, prenosi Hina.

Finansijski sektor ostao jak

Budući da će se i u sljedećoj godini osjećati ekonomski efekti pandemije korona virusa te da će trebati vremena da se oporavi sektor usluga, Fitch predviđa ekonomski rast od 3,8 posto u 2021. godini. Očekuje se porast investicija zahvaljujući javnim investicijama u obnovu Zagreba oštećenog potresom. Rast od šest posto očekuje se u 2022. godini kada nestanu ekonomski efekti pandemije, te kada poraste potražnja zahvaljujući postupnoj implementaciji projekata vezanih uz instrument za oporavak “Next Generation EU”.

U 2020. očekuje se budžetski deficit od osam posto BDP-a. I dok vlada predviđa da će budžetski deficit u 2021. biti 2,9 posto, Fitch očekuje da on iznosi 3,5 posto BDP-a, dok bi 2022. godine trebao iznositi 2,2 posto BDP-a.

Ove godine javni dug će se povećati i iznosit će će 87,4 posto BDP-a, a u 2021. bi trebao pasti na 85,5 posto, te na 81,6 posto u 2022. godini, procjenjuje Fitch, te napominje da je finansijski sektor ostao jak, a banke su zadržale visoku likvidnost.

Plenković: Kvalitetno upravljanje u krizi

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković pozdravio je odluku agencije Fitch o zadržavanju investicijskog kreditnog rejtinga na nivou BBB- uz stabilne izglede. “Zadržavanje kreditnog rejtinga na investicijskoj razini potvrđuje da smo u okolnostima pandemije COVID-19 uspjeli održati stabilnost gospodarstva bez značajnijih neravnoteža, ostvarili napredak na putu prema europodručju i pristupili ERM II te omogućili visoke iznose potpora privatnom sektoru kako bismo očuvali radna mjesta. Nastavljamo voditi razboritu fiskalnu politiku, usmjereni na daljnje reforme i porezna i administrativna rasterećenja kako bismo poboljšali poslovno ozračje i povećali investicije”, poručio je Plenković.

Dodao je da je kvalitetno upravljanje u ovoj krizi pokazalo da je Hrvatska u stanju ne samo zadržati investicijski kreditni rejting kod agencija Fitch i Standard & Poor’s, nego dobiti iskorak kod Moody’sa koji je najkonzervativnija agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO