EU i Kina postigle dogovor o investicijama

U Briselu zaključuju da ovaj Sporazum ima veliki ekonomski značaj, ali i da će za njegovo sprovođe biti potreban ‘visok i održiv’ nivo političkog angažmana sa Kinom.

U Briselu navode da se Kina obavezala na 'veći nego ikada' nivo pristupa svom tržištu za investitore iz EU-a (EPA)

EU i Kina danas su u principu zaključile pregovore o sveobuhvatnom Sporazumu o investicijama.

U EU navode da će, i pored ovog sporazuma, svoju politiku prema Kini nastaviti u skladu sa utvrđenim “sveobuhvatnim pristupom”, prenosi Tanjug.

Dogovor o sveobuhvatnim ulaganjima EU-a i Kine uslijedio je nakon današnjeg videorazgovora kineskog predsjednika Xi Jinpinga i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

U Briselu navode da se Kina obavezala na “veći nego ikada” nivo pristupa svom tržištu za investitore iz EU-a, uključujući i nova važna otvaranja kineskog tržišta.

“Kina se također obavezuje da će osigurati pošten tretman kompanija iz EU-a kako bi se mogle takmičiti pod jednakim uslovima u Kini, uključujući i disciplinske mjere za državne firme, transparentnost subvencija i pravila protiv nametnutog prijenosa tehnologija”, navodi se u saopćenju Evropske komisije.

Veliki ekonomski značaj

Dodaje se da se Kina prvi put složila i sa ambicioznim odredbama o održivom razvoju, uključujući obaveze o prisilnom radu i ratifikaciju relevantnih osnovnih konvencija Međunarodne organizacije rada (MOR).

U Briselu zaključuju da ovaj Sporazum ima veliki ekonomski značaj, ali i da će za njegovo sprovođe biti potreban “visok i održiv” nivo političkog angažmana sa Kinom.

Sporazum također predviđa i mehanizam praćenja ispunjavanja obaveza za koji će sa EU strane biti zadužena Evropska komisija.

Tokom razgovora lidera Kine i EU-a pomenuta su i pitanja saradnje u borbi za očuvanje klime, ali i zabrinutost EU-a zbog stanja ljudskih prava u Kini, uključujući i dešavanja u Hong Kongu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO