Brian Deese novi direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća SAD-a

Brian Deese će biti prvi direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća koji je pravi stručnjak za klimatsku politiku, kaže Joe Biden
Brian Deese će biti prvi direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća koji je pravi stručnjak za klimatsku politiku, kaže Joe Biden

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden odabrao je novog direktora Nacionalnog ekonomskog vijeća (NEC) Briana Deesea, koji je tokom finansijske krize 2009. godine prevodio napore tadašnjeg predsjednika Baracka Obame u cilju oporavka automobilske industrije.

“Zatražio sam od Briana Deesea da obavlja ovaj posao zato što je on osoba koja se bavi teškim problemima i koja pronalazi rješenja koja čine boljim život američkih porodica”, rekao je Biden u videosnimku koji je objavio njegov tim, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Deese će biti prvi direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća koji je pravi stručnjak za klimatsku politiku, istakao je Biden.

Radio na brojnim kompleksnim problemima

Deese je tokom Obamine administracije radio na brojnim kompleksnim problemima, uključujući spašavanje američke autoindustrije, vođenje pregovora o budžetu u Kongresu i međunarodnih pregovora o klimatskim promjenama, koji su kulminirali Pariskim sporazumom o borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Ipak, nije uspio predvidjeti za kojeg kandidata će republikanci glasati za Vrhovni sud, iako su oni prije toga obećali da neće birati nove kandidate u Vrhovni sud.

Trenutno je na čelu investicionog giganta BlackRock Inc., čiji fond iznosi 7,4 milijardi dolara.

Ovaj fond uglavnom se bavi ulaganjem u kompanije koje se bave ugljem i fosilnim gorivima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO