Turska i V. Britanija potpisuju trgovinski sporazum

Ovo je prvi zvanični dogovor otkako je britanski premijer Johnson osigurao novi trgovinski sporazum sa EU prošle sedmice.

Trgovinski odnosi između Londona i Ankare prošle godine bili su vrijedni 18,6 milijardi britanskih funti (EPA - Ilustracija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je kako će Turska sa Velikom Britanijom u utorak potpisati sporazum o slobodnoj trgovini, najavila je agencija Anadolija.

Erdogan je u Predsjedničkoj palati u Ankari predsjedavao posljednjom sjednicom kabineta ove godine, a nakon sjednice se obratio naciji i istakao kako će sporazum o slobodnoj trgovini sa Velikom Britanijom biti najvažniji turski trgovinski sporazum još od Sporazuma o Carinskoj uniji kojeg je Turska potpisala 1995. godine sa Evropskom unijom.

„Naš izvoz je do 25. decembra premašio sve projekcije i popeo se na 166 milijardi dolara. Investicijama s visokom dodanom vrijednošću zatvaramo deficit i smanjujemo potrebe za vanjskim financiranjem. S 2021. godinom počinje novi period koji će biti koristan i za Tursku i za Veliku Britaniju“, kazao je on.

Peti najveći dogovor

Ministarstvo trgovine Velike Britanije u nedjelju je objavilo kako će dvije države potpisati dogovor koji kopira postojeće trgovinske uvjete, navodi agencija Reuters. Ovo je prvi zvanični dogovor otkako je britanski premijer Boris Johnson osigurao novi trgovinski sporazum sa Europskom unijom prošle sedmice.

Trgovinski odnosi između Londona i Ankare prošle godine bili su vrijedni 18,6 milijardi britanskih funti (25,25 milijardi američkih dolara), a iz Velike Britanije navode kako je riječ o petom najvećem trgovinskom sporazumu koje je postiglo ovo Ministarstvo nakon dogovora sa Japanom, Kanadom, Švicarskom i Norveškom.

Do sada je Velika Britanija potpisala trgovinske sporazume sa 62 države uoči tranzicijskog perioda Brexita 1. januara kada napušta trgovinske dogovore EU-a.

Izvor: Agencije