Kina će zbog pandemije ranije prestići SAD

Kina će 2028. postati najveća svjetska ekonomija, pet godina ranije nego se do sada predviđalo.

CEBR tvrdi da su uspješno upravljanje pandemijom Kine doveli do poboljšanja kineske ekonomske pozicije (EPA)

Kina će 2028. prestići Sjedinjene Američke Države i postati najveća svjetska ekonomija, pet godina ranije nego se do sada predviđalo, objavio je britanski think-tank.

“Već neko vrijeme glavna tema svjetske ekonomije je borba za ekonomsku premoć SAD-a i Kine”, objavio je Centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR) u svom godišnjem izvještaju, objavljenom u subotu.

“Pandemija COVID-a 19 i posljedični ekonomski pad u tom rivalstvu su igrali u korist Kine”, piše u izvještaju, a prenosi Hina agenciju Reuters.

CEBR tvrdi da su “uspješno upravljanje pandemijom” Kine, koja je rano uvela strogo potpuno zatvaranje, i udarci dugoročnim izgledima ekonomskog rasta Zapada, doveli do poboljšanja kineske ekonomske pozicije.

Azijska država bi država u razdoblju od 2021. do 2025. trebala ostvariti prosječni godišnji rast od 5,7 posto, a za razdoblje od 2026. do 2030. od 4,5 posto.

Usporenje rasta

Iako se očekuje da će SAD imati snažni ekonomski oporavak 2021., rast će usporiti na 1,9 posto od 2022. do 2024., a potom na 1,6 posto.

Japan će ostati treća najveća svjetska ekonomija, tvrdi CEBR, do početka 2030-ih kad će ga prestići Indija koja će Njemačku potisnuti s četvrtog na peto mjesto.

Ujedinjeno Kraljevstvo, danas peta najveća svjetska ekonomija, postat će šesta 2024. godine. No, unatoč udarcima koji se očekuju u 2021. zbog napuštanja jedinstvenog tržišta EU-a, britanski BDP bi do 2035., prema predviđanjima, trebao biti 23 posto viši od francuskog, zahvaljujući britanskoj digitalnoj ekonomiji.

Evropska proizvodnja čini 19 posto ekonomskih aktivnosti deset najvećih svjetskih ekonomija, no to bi do 2035. moglo pasti na 12 posto ili niže, u slučaju neurednog razlaza EU-a i Britanije.

CEBR zaključuje i kako će se pandemija na ekonomiju odraziti većom inflacijom, a ne slabijim rastom.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO