‘Računovodstvo izumiranja’, novi uvid u udare na prirodu

Inicijative žele pokazati investitorima koliko neka kompanija ima svijesti oko štete koju nanosi okolini svojim poslovanjem.

Metoda Jill Atkins je jedna u seriji projekata koji pokušavaju procijeniti utjecaj pojednih firmi na promjene klime i prirode u finansijskom i računovodstvenom obliku (Reuters)

Prije pet godina mnogi investitori i čelnici kompanija kulturno bi rekli Jill Atkins da “odzuji”.

No, oni sada pažljivo slušaju prezentaciju rada britanske naučnice poznate po “računovodstvu izumiranja”, koje pokazuje kompanijama koliko one utječu na medonosnih pčela kao i drugih vrsta – i kako ih to kasnije može ubosti.

“Mislim da ljudi sada počinju shvatati situaciju. Glavna tržišta su pridonijela ovoj zbrci i sada je na njima da je riješe”, istakla je Atkins, predsjednica finansijskog upravljanja na Univerzitetu Sheffield.

No, ona cilja novčanike, a ne savjest, prenosi Reuters.

Njena metoda je jedna u seriji projekata koji pokušavaju procijeniti utjecaj pojednih firmi na promjene klime i prirode u finansijskom i računovodstvenom obliku te tako bolje procijeniti rizik po penzione fondove, banke i osiguranja.

Ove se inicijative žestoko razlikuju po metodama i obimu, no imaju isti cilj: pružanje obećanja sve većem broju investitora da se rebalansirati njihov portfolio kako bi se odvojile održive i od razarajućih kompanija.

Prilagođene vrijednosti dionica

Dok grupacije kao što su MSCI ili Sustainalytics već nude vodiče investitorima stvaranjem sistema rangiranja kako bi rangirale kompanijski odnos prema okolišu, društvu i upravi (ESC), ovakvi pristupi imaju drugačiji mamac: želja za promjenom izvještaja kompanija svojim dioničarima.

Mogućnosti variraju od pristupa Atkins da ohrabri kompanije da pruže naučne procjenje njihovog utjecaja na biljke i životinje, od objave “ugljično prilagođene zarade pri dionici”, kako bi se stavila novčana vrijednost na utjecaje tako da stvari kao plastično zagađivanje može direktno utjecati na kompanijsku procjenu.

S obzirom na okolišnu krizu današnjice, neki investitori i pristalice kampanja porede dubinu promjene  potrebne u korporativnom izvještavanju s vrstom fundamentalne reforme računovodstva viđene nakon pada Wall Streeta.

Promjene neće biti lake, a s toliko novih ideja i alatki u opticaju potrajat će dok se investitori, kompanije i tijela koja uspostavljaju računovodstvene standarde dogovore o stalnim globalnim pravilima.

Novi uvid za investitore

Atkins, koja sarađuje s akademicima sa Univerziteta Witwatersrand u Johannesburgu, vjeruje kako zahtijevanje od kompanija da uvedu “računovodstvo izumiranja” u godišnje izvještaje može dovesti do rapidnih promjena.

Kompanije će trebati procijeniti populacije ugroženih vrsta koje prebivaju blizu njihovih operacija, otkriti da li ih njihovo poslovanje ugrožava, pronaći način zaštite tih vrsta i sve to objasniti investitorima.

“Ovo bi moglo dati investitorima potpuno novi nivo uvida u povezanost korporativne profitabilnosti i opasnosti za prirodu”, navodi Martina Macpherson, predsjednica Mreže održivih finansijskih tržišta.

Izvor: Agencije