Kina pretekla SAD i postala glavni trgovinski partner EU-a

Kineska ekonomija je ponovo u usponu, a potrošnja je u oktobru čak premašila prošlogodišnji nivo (EPA)

Kina je u prva tri tromjesečja bila najveći trgovinski partner Evropske unije, pretekavši Sjedinjene Američke Države, što je posljedica pandemije COVID-19 i naglog skoka kineske ekonomske aktivnosti.

U prvih devet mjeseci ove godine razmjena EU-a i Kine dosegla je 425,5 milijarda eura, a razmjena EU-a i SAD-a iznosila je u istom razdoblju 412,5 milijarda eura, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

U istom periodu 2019. razmjena EU-a s Kinom bila je 413,4 milijarde eura, odnosno s SAD-om 461 milijardu eura, prenosi Hina, pozivajući se na AFP

“Ovaj rezultat je posljedica rasta uvoza (+4,5 posto), a izvoz (u Kinu) je nepromijenjen”, istaknuo je Eurostat, dodajući da je “u istom periodu trgovina s SAD-om zabilježila znatan pad uvoza (-11,4 posto) i izvoza (-10,0 posto).

Ukupni deficit EU-a u trgovinskom bilansu s Kinom popeo se na 135,9 milijardi eura u prvih devet mjeseci ove godine, a u istom periodu lani bio je 123,9 milijardi eura.

Premda je EU još od 2004. godine glavni trgovinski partner Kine – tada je pretekao Japan – ovo je prvi put da vrijedi i obrnuto, da je Kina skinula sa trona SAD u odnosu na Evropu, istaknuo je francuski statistički zavod (INSEE) u konjunkturnom izvještaju.

Kineska ekonomija u usponu

Uprkos epidemiji COVID-19 i veoma snažnoj ekonomskoj krizi u prvom tromjesečju, kineska ekonomija je ponovo u usponu, a potrošnja je u oktobru čak premašila prošlogodišnji nivo, navodi INSEE.

Samo u trećem tromjesečju domaća potražnja je potaknula uvoz evropskih proizvoda u Kinu, “posebno u automobilskom i u sektoru luksuznih proizvoda, ali i telekomunikacija, u očekivanju američkih sankcija Huaweiju”, dodaje francuski zavod.

I izvoz iz Kine u Evropu je porastao u ljeto i početkom jeseni zbog velike potražnje medicinske opreme i elektroničkih proizvoda.

Tako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u oktobru istaknula da je samo Kina izvezla gotovo 44 posto lične zaštitne opreme kojom se trgovalo u svijetu u prvih šest mjeseci 2020. godine.

Izvor: Agencije