Nestašica dijelova zbog pandemije koči Volkswagen

Proizvođač automobila sa sjedištem u Wolfsburgu rekao je kako su fabrike poluprovodnika preusmjerile proizvodnju na potrošačku elektroniku.

Nestašica će utjecati na proizvodnju u kineskim, sjevernoameričkim i evropskim pogonima tokom prvog kvartala 2021. godine (EPA)
Nestašica će utjecati na proizvodnju u kineskim, sjevernoameričkim i evropskim pogonima tokom prvog kvartala 2021. godine (EPA)

Njemački proizvođač automobila Volkswagen je objavio da usporava proizvodnju zbog “masivne” nestašice poluprovodničkih komponenti za automobilsku elektroniku, što je posljedica poremećaja tokom pandemije.

Proizvođač automobila sa sjedištem u Wolfsburgu saopćio je kako su fabrike poluprovodnika preusmjerile proizvodnju na potrošačku elektroniku te nema komponenti za automobilsku industriju koja se oporavlja od poremećaja tokom pandemije, uključujući Grupu Volkswagen, ali sada nema elektronskih komponenti potrebnih za sklapanje automobila, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Nestašica će utjecati na proizvodnju u kineskim, sjevernoameričkim i evuropskim pogonima tokom prvog kvartala 2021. godine, objavila je njemačka firma i dodala kako se to odnosi na sve modele zasnovane na modularnoj platformi: Volkswagene, komercijalna vozila, Škode, SEAT i u ograničenoj mjeri na Audije.

Nagli pad prodaje

Murat Aksel, direktor kompanije VW za nabavke, rekao je kako “radimo sve što je u našoj moći da smanjimo zaostatak proizvodnje i osiguramo da se što brže nastave normalne isporuke kupcima“.

Prodaja automobila u svijetu je naglo opala tokom prvog vala pandemije u aprilu, ali se kasnije privremeno oporavila.

Prodaja u Evropi za 11 mjeseci ove godine opala je za 25,5 posto u odnosu na isti period prošle godine.

U septembru se prodaja vratila na rast od 3,1 posto u odnosu na septembar 2019. godine, ali je ponovo pala, pošto su zaoštrene mjere uslijed ponovnog povećanja broja zaraženih širom svijeta.

Tako je novembarska prodaja automobila u svijetu iznosila samo 12 posto prodaje u istom mjesecu godinu dana ranije.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO