Nastavljeni radovi na plinovodu Sjeverni tok 2

Treba završiti još samo šest posto plinovoda, prema konzorciju Sjeverni tok 2, ili 120 km u danskim vodama i 30 km u njemačkim (EPA)

Radovi na plinovodu Sjeverni tok 2, koji povezuje Rusiju i Njemačku, prekinuti godinu dana, nastavljeni su, objavila je kompanija u saopćenju, unatoč nedavnom upozorenju Sjedinjenih Američkih Država.

Kako bi završili projekat vrijedan više od devet milijarda eura, ruski brod Fortuna “polaže dionicu cjevovoda od 2,6 kilometara u njemačkoj isključivom ekonomskom pojasu u Baltičkom moru”, objasnio je glasnogovornik, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Nakon te najave dionice Gazproma su skočile za 3,5 posto na Moskovskoj berzi.

Sjeverni tok 2, čije je puštanje u pogon početno bilo predviđeno početkom 2020. godine, plinovod je koji bi trebao udvostručiti kapacitete isporuke ruskog plina u odnosu na Sjeverni tok 1, koji je u funkciji od 2012. godine, i zagarantirati sigurnost opskrbe Zapadne Evrope preko Baltičkog mora. 

Na projekat kritički gledaju Sjedinjene Američkim Države i neke evropske zemlje, poput Poljske, koje strahuju o ovisnosti Evropljana o ruskom plinu, koju bi Moskva mogla iskoristiti za politički pritisak.

Njemačka kao ‘zarobljenica Moskve’

Nastavak radova se planira od prošlog vikenda, kada su brodovi specijalizirani za ugradnju cjevovoda krenuli prema gradilištu. 

Treba završiti još samo šest posto plinovoda, prema konzorciju Sjeverni tok 2, ili 120 kilometara u danskim vodama i 30 kilometara u njemačkim. 

Iako je 1.230 kilometara gotovo završeno, projekt je naglo prekinut u decembru 2019. godine, nakon odluke Sjedinjenih Američkih Država da sankcionira kompanije koje sudjeluju u izgradnji plinovoda.

Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje kritiziraju Sjeverni tok 2, ali naročito se Sjedinjene Američke Države bore protiv tog projekta, koji će Njemačku učiniti “zarobljenicom” Moskve, upozorio je odlazeći američki predsjednik Donald Trump 2018. godine.  

Sjedinjene Američke Države su veliki proizvođač prirodnog plina i nedavno su krenule u ofanzivu u potrazi za novim prodajnim mjestima.

Izvor: Agencije