Saradnja EU-a i ASEAN-a na nivou strateškog partnerstva

Heiko Maas: Zalagat ćemo se za sigurne i otvorene trgovinske rute i slobodnu i fer trgovinu (EPA)

Evropska unija i Asocijacija država jugoistične Azije (ASEAN) dogovorili su se da svoje odnose podignu na nivo strateškog partnerstva, saopćila je u ponedjeljak Njemačka, država koja je trenutna predsjedavajuća EU-om.

“Kao bliski ekonomski partneri, zalagat ćemo se za sigurne i otvorene trgovinske rute i slobodnu i fer trgovinu”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas nakon virtuelnog sastanka s kolegama iz EU-a i ASEAN-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Zajedno brojimo više od milijardu ljudi i predstavljamo gotovo 25 posto globalne ekonomske moći te naš glas postaje snažan u ovom svijetu”, dodao je Maas, ali nije iznio konkretne detalje o tome šta će podrazumijevati strateško partnerstvo.

Azijska saradnja

Grupu ASEAN čine Brunej, Vijetnam, Laos, Kamboža, Tajland, Mijanmar, Malezija, Singapur, Indonezija i Filipini.

Prije dvije sedmice se deset zemalja ASEAN-a pridružilo Kini, Japanu, Južnoj Koreji, Australiji i Novom Zelandu u formiranju Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP).

Riječ je od najvećem svjetskom bloku slobodne trgovine, koji obuhvata skoro trećinu svjetske populacije i čini oko 30 procenata globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Izvor: Agencije