Saradnja EU-a i ASEAN-a na nivou strateškog partnerstva

Heiko Maas: Zalagat ćemo se za sigurne i otvorene trgovinske rute i slobodnu i fer trgovinu
Heiko Maas: Zalagat ćemo se za sigurne i otvorene trgovinske rute i slobodnu i fer trgovinu

Evropska unija i Asocijacija država jugoistične Azije (ASEAN) dogovorili su se da svoje odnose podignu na nivo strateškog partnerstva, saopćila je u ponedjeljak Njemačka, država koja je trenutna predsjedavajuća EU-om.

“Kao bliski ekonomski partneri, zalagat ćemo se za sigurne i otvorene trgovinske rute i slobodnu i fer trgovinu”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas nakon virtuelnog sastanka s kolegama iz EU-a i ASEAN-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Zajedno brojimo više od milijardu ljudi i predstavljamo gotovo 25 posto globalne ekonomske moći te naš glas postaje snažan u ovom svijetu”, dodao je Maas, ali nije iznio konkretne detalje o tome šta će podrazumijevati strateško partnerstvo.

Azijska saradnja

Grupu ASEAN čine Brunej, Vijetnam, Laos, Kamboža, Tajland, Mijanmar, Malezija, Singapur, Indonezija i Filipini.

Prije dvije sedmice se deset zemalja ASEAN-a pridružilo Kini, Japanu, Južnoj Koreji, Australiji i Novom Zelandu u formiranju Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP).

Riječ je od najvećem svjetskom bloku slobodne trgovine, koji obuhvata skoro trećinu svjetske populacije i čini oko 30 procenata globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Izvor: Agencije


Povezane

Na samitu članica Saveza zemalja Jugoistočne Azije u Hanoju, potpisan je najveći sporazum o slobodnoj trgovini na svijetu. 15 zemalja, među kojima Kina i Japan, time je postalo dio sveobuhvatnog regionalnog ekonomskog partnerstva. Blok će pokrivati gotovo trećinu svjetskog stanovništva i ekonomskih aktivnosti.

Azijske države okončale su proces pregovora o potencijalno najvećem trgovinskom sporazumu na svijetu. Petnaest država u Bangkoku je pristalo na uslove ekononomskog partnerstva. Indija je jedina država koja mu nije pristupila, ali za to će imati prilike do potpisivanja sporazuma koje je zakazano za narednu godinu.    

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO