OSCE predviđa rast ekonomije 4,2 posto iduće godine

Kina je jedina zemlja među članicama OSCE-a a koja će zabilježiti rast 2020. godine, i to od 1,8 posto (EPA)

Globalna ekonomija trebala bi 2021. godine porasti za 4,2 posto, saopćila je Organizacija za ekonomsku sigurnost i razvoj (OSCE).

OSCE je u najnovijem izvještaju o ekonomskim izgledima revidirao prethodnu prognozu rasta globalne ekonomije sa 4,5 na 4,2 posto.

“Globalna ekonomija će ostvariti zamah u naredne dvije godine, a globalni bruto domaći proizvod [BDP] do kraja 2021. godine dostići će predpandemijski nivo. Nakon naglog pada ove godine, predviđa se da će globalni BDP porasti za oko 4,2 posto na nivou 2021. godine te 3,7 posto u 2022. godini”, navodi se u izvještaju.

Dalje se navodi da se, zbog vijesti o efikasnim vakcinama, očekuju pozitivnija dešavanja u narednom periodu, ali da kratkoročni izgledi i dalje ostaju vrlo neizvjesni.

Rast BDP-a eurozone 3,6 posto

OSCE, također, upozorava da će vlade morati nastaviti aktivno koristiti svoje instrumente politike kako bi pomogle onima koji su najteže pogođeni pandemijom korona virusa.

U izvještaju se predviđa da oporavak neće biti jednak u svim zemljama te se u Kini, koja se ranije počela oporavljati, očekuje snažan rast od osam posto u 2021. godini, dok će ekonomije OSCE-a zabilježiti rast od 3,3 posto.

Kina je jedina zemlja među članicama OSCE-a a koja će zabilježiti rast 2020. godine, i to od 1,8 posto.

Doprinos Evrope i Sjeverne Amerike globalnom rastu ostat će manji od njihovog realnog značaja u svjetskoj ekonomiji.

Očekuje se da će BDP eurozone porasti za 3,6 posto, dok bi SAD iduće godine trebao ostvariti rast od 3,2 posto.

Izvor: Agencije