Lagarde: Svijetu treba SAD koji podržava multilateralizam

Fiskalne i monetarne mjere, pogotovo u krizi, treba da idu 'ruku pod ruku', rekla je Christine Lagarde (EPA)

Svijetu su potrebne Sjedinjene Američke Države koje podržavaju multilateralizam, izjavila je predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde.

“Ako globalno veliki ekonomski igrači ne igraju po istim pravilima, onda je to veliki problem”, rekla je ona na online događaju pod nazivom “Liderstvom kroz krizu”, u organizaciji novoosnovanog Geoekonomskog centra Atlantskog vijeća, prenosi Tanjug.

Predsjednica ECB-a je kao ključne faktore za prevazilaženje aktuelne krize izazvane pandemijom korona virusa istakla brzo reagiranje država, masivnost paketa ekonomske podrške i koordinaciju fiskalnih i monetarnih mjera.

“Poučeni krizom iz 2008. godine, shvatili smo da ne trebamo čekati, već brzo i snažno reagirati zajedno, te da fiskalne i monetarne mjere, pogotovo u krizi, trebaju ići ‘ruku pod ruku'”, kazala je Lagarde.

Ocijenila je da mjere centralnih banaka ne mogu same po sebi dati željeni rezultat ako nisu praćene setom fiskalnih mjera, kao što je, naprimjer, finansijska podrška države ljudima kojima je pomoć potrebna jer su privremeno ostali bez posla.

Uvođenje digitalnog eura

Lagarde je podsjetila da je ECB još u martu donio odluku o dva ključna instrumenta za borbu protiv ekonomskih posljedica pandemije – program kupovine državnih dužničkih papira i finansiranje banaka po vrlo atraktivnim kamatnim stopama, kako bi se podržao tok zajmova u ekonomskim kanalima, što je rezultiralo rastom kredita stanovništvu i privredi.

Najavila je da će ECB “rekalibrirati” svoje instrumente kako bi ojačao potencijal fiskalnih mjera zemalja članica eurozone.

Smatra da Fond za oporavak Evropske unije, vrijedan 750 milijardi eura, predstavlja primjer solidarnosti članica 19-članog bloka, a činjenicu da je on privremenog karaktera tumači kao znak da bi se ideja o formiranju takve trajne institucije mogla realizirati u nekom trenutku u budućnosti.

Lagarde je, također, napomenula da ECB razmatra uvođenje digitalnog eura, jer je uočila da raste potražnja za virtuelnim valutama, te da korisnici bankarskih usluga traže brza, instant, beskontaktna plaćanja, koja su, usput, jeftinija.

Dodala je da digitalne valute manje koštaju državu, jer nema troškova plaćanja štampanja novca, ali da njihovo uvođenje zahtijeva osiguranje visokog stepena zaštite privatnosti korisnika i jake mjere cyber sigurnosti.

Izvor: Agencije