Sankcije EU-a američkom uvozu vrijednom četiri milijarde dolara

U oktobru je WTO odobrio Briselu uvođenje kompenzacijskih carina na uvoz iz SAD-a (EPA)
U oktobru je WTO odobrio Briselu uvođenje kompenzacijskih carina na uvoz iz SAD-a (EPA)

Evropska unija namjerava iduće sedmice nametnuti carine na četiri milijardi dolara vrijedan uvoz iz Sjedinjenih Američkih Država, kao odmazdu zbog američkih subvencija proizvođaču aviona Boeing, najavili su EU diplomati.

Vlade većine EU članica podržale su nametanje takvih carina, a odluku o tome donijet će EU vijeće ministara trgovine u ponedjeljak i time napraviti još jedan zaokret u transatlantskoj sagi koja traje već 16 godina, za vrijeme kojih su se na vlasti izmijenila četiri američka predsjednika, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden sve je bliže pobjedi na američkim predsjedničkim izborima, no republikanac Donald Trump ostat će na predsjedničkoj dužnosti do 20. januara i ima na raspolaganju dovoljno vremena za uzvratno podizanje američkih carina na evropsku robu, koje je već uveo zbog subvencija evropskih vlada aviokonzorciju Airbus.

Od aviona do soka

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer upozorio je u oktobru kako bi bilo kakve EU carine izazvale američki odgovor, a Trump je zaprijetio da će “udariti još jače”.

Brisel, pak, gleda na uvođenje carina, koje je prošlog mjeseca odobrila Svjetska trgovinska organizacija (WTO), kao važnu polugu u pregovorima za završetak nesuglasica koje su počele još 2004. godine.

“Očekivao bih uvođenje carina idući utorak ili srijedu”, izjavio je jedan EU diplomata.

Carine će zahvatiti američke avione i dijelove, voće, orašaste plodove i ostale poljoprivredne proizvode, sok od narandže, neka alkoholna pića i drugu robu u širokom rasponu od građevinske opreme do stolova za kasino, najavljuju diplomati.

U oktobru je WTO odobrio Briselu uvođenje kompenzacijskih carina na uvoz iz SAD-a u vrijednosti četiri milijarde dolara zbog nepropisnih američkih subvencija Boeingu.

Gest dobre volje

U odvojenom sporu, prošle godine ta je međunarodna organizacija, zbog evropskih subvencija Airbusu, odobrila SAD-u kompenzacijske carine na uvoz iz EU-a u vrijednosti 7,5 milijardi dolara.

U međuvremenu je Washington uveo 25-postotne carine na uvoz niza prehrambenih proizvoda iz EU-a.

Washington smatra da nema zakonske osnove za EU carine, jer su subvencije Boeingu obustavljene.

Evropski zvaničnici, pak, smatraju da samo WTO može odlučivati o tome je li udovoljeno presudi te da je zeleno svjetlo za uvođenje carina i dalje na snazi.

Obje strane optužuju onu drugu da nije postupila po odluci WTO-a te se čini da su odlučne maksimalizirati svoje pozicije prije vjerovatnih pregovora.

Ako pobijedi Biden, očekuje se da će brzo raditi na popravljanju odnosa s Briselom po mnogim pitanjima, a razgovore o subvencijama avioindustrijama u SAD-u i EU mogao bi iskoristiti kao gestu dobre volje dok pokušava izgraditi ujedinjeni front protiv Kine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO