Stopa nezaposlenosti u SAD-u pala u oktobru

Stopa nezaposlenosti u SAD-u u oktobru je iznosila 6,9 posto (EPA)

Rast zapošljavanja u SAD-u bio je u oktobru veći nego što se očekivalo, dok je stopa nezaposlenosti znatno pala, uprkos problemima koje stvara skok slučajeva korona virusa i uticaj koji bi epidemija mogla imati na započeti ekonomski oporavak.

Američko Ministarstvo za rad saopštilo je danas da je broj radnika na platnim spiskovima nepoljoprivrednih preduzeća povećan za 638.000 osoba u oktobru, i da je stopa nezaposlenosti iznosila 6,9 posto, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

Ekonomisti su u anketi kompanije Dow Jones predviđali povećanje broja zaposlenih za 530.000 i stopu nezaposlenosti od 7,7 procenata, odnosno neznatno nižu od septembarskog nivoa od 7,9 posto.

Oko 12 miliona novozaposlenih

Sa oktobarskim podacima o zapošljavanju, broj novozaposlenih radnika dostigao je od maja ukupno oko 12 miliona, ali je nepopunjeno ostalo još oko 10 miliona pozicija koje su izgubljene u martu i aprilu.

Najveći rast zapošljavanja zabilježen je u najteže pogođenim sektorima tokom pandemije, ugostiteljstvu i rekreaciji, gde je broj novih radnika skočio za 271.000.

Od tog broja, barovi i restorani su povećali radnu snagu za 192.000 osoba.

Izvor: Agencije