Njemačka se zadužuje još 180 milijardi eura da podrži privredu

Scholz: Cilj je savladati pandemiju i izaći iz nje s rastom u punoj snazi naredne godine
Scholz: Cilj je savladati pandemiju i izaći iz nje s rastom u punoj snazi naredne godine

Njemačka će gotovo udvostručiti planirano zaduživanje u narednoj godini za finansiranje programa podrške kompanijama tokom drugog talasa pandemije COVID-19, rekao je ministar finansija Olaf Scholz.

Parlamentarni odbor za budžet dao je saglasnost na dug od skoro 180 milijardi eura, što je drugi najveći iznos novog neto zaduživanja u historiji poslijeratne Njemačke, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Naš cilj je da savladamo ovu pandemiju i da izađemo iz nje s rastom u punoj snazi naredne godine”, rekao je Scholz na virtuelnoj konferencije za novinare, dodajući da će paket podsticaja za ovu i narednu godinu rezultirati novim dugom većim od 300 milijardi eura.

Prema njegovim riječima, budžetom je predviđeno da se finansijska podrška privrednicima produži do juna 2021. godine.

Predviđen privredni pad od 5,9 posto

Ukupno planirano novo zaduživanje za 2021. godinu iznosi 179,82 milijarde eura u odnosu na 96 milijardi eura, koliko je Scholz prvobitno predviđao u septembru.

Ministar ekonomije Peter Altmaier je na istoj konferenciji za novinare rekao da ne očekuje da će mjere zatvaranja proizvesti “veliki talas” insolventnosti u posljednja dva mjeseca ove godine, s obzirom na to da kompanije mogu da se oslone na linije finansijske pomoći.

“Smatram da smo sektorima kojih se to prevashodno tiče stvorili mogućnost – kroz pomoć u novembaru i decembru – da ekonomske posljedice zadrže u granicama koje mogu da se kontrolišu”, dodao je Altmaier.

Njemačka vlada očekuje da će kalendarski prilagođen privredni pad u ovoj godini biti 5,9 posto, za 2021. predviđa oporavak po stopi od 4,4 procenta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO