Poljska prijeti Evropskoj uniji vetom na budžet

Poljski i mađarski premijer objavili su zajedničku izjavu u kojoj ističu da EU ne može uvjetovati isplatu novca vladavinom prava ako Unija ne promijeni svoj osnivački ugovor (EPA)

Poljski premijer Mateusz Morawiecki potvrdio je u petak njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da je Poljska spremna staviti veto na novi višegodišnji budžet EU-a i plan oporavka zbog uvjetovanja isplate novca poštivanjem vladavine prava.

Mađarska i Poljska zbog toga blokiraju dogovor o više od 1,8 biliona eura vrijednom finansijskom paketu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Potvrdio sam našu spremnost da stavimo veto na novi budžet ako ne pronađemo rješenje koje je dobro za Evropsku uniju u cjelini, a ne za samo neke članice”, objavio je Morawiecki na svom Facebook profilu.

Te dvije države su pod istragom EU-a zbog navodnog potkopavanja nezavisnosti suda, medija i nevladinih organizacija.

“Danas sam rekao njemačkoj kancelarki da Poljska očekuje da se nastavi raditi na tome da se što je moguće prije pronađe rješenje koje će garantovati prava svih država članica i poštivati procedure iz Ugovora”, napisao je Morawiecki.

Zajednička izjava dvojice premijera

Morawiecki je u četvrtak u Budimpešti razgovarao s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom. Dvojica premijera objavili su zajedničku izjavu u kojoj ističu da EU ne može uvjetovati isplatu novca vladavinom prava ako Unija ne promijeni svoj osnivački ugovor.

Glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller rekao je u petak za agenciju PAP da je Morawiecki poslao predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen drugo pismo u vezi sa tim sporom.

Von der Leyen je ranije poručila Mađarskoj i Poljskoj da se žale Sudu EU-a.

Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau poručio je u petak da Poljska želi da EU ozbiljno shvati poljski i mađarski veto i da nastavi pokušavati pronaći kompromis.

‘Naše je stajalište čvrsto’

U vezi sa prijedlogom da se obrate Sudu EU-a, kazao je da to ne rješava njihove dvojbe.

“Imamo konkretne dvojbe u pogledu određene uredbe, situacija je vanredna i tražimo da se naš veto shvati ozbiljno. Očekujemo odgovor i nastavak napora da se pronađe kompromis”, rekao je za PAP.

Mađarski premijer Viktor Orban također je u petak ponovio da ne misli popustiti.

“Naše je stajalište čvrsto, njihovo je samo politička volja”, rekao je Orban. “Njihovo se može promijeniti, naše ne može. Ne želim kompromis”, kazao je za mađarski državni radio.

Mehanizam uvjetovanosti službeno se naziva uredba o zaštiti budžeta EU-a i donosi se kvalificiranom većinom. Ostali dijelovi paketa, koji uključuju uredbu o višegodišnjem finansijskom okviru (VFO) i odluku o vlastitim budžetskim prihodima, moraju se donijeti konsenzusom, što zbog protivljenja Varšave i Budimpešte nije moguće. 

Izvor: Agencije