Britanska strožija pravila za Facebook i Google

Prihodi od reklama koji donose zaradu Googleu i Facebooku su sve više u centru interesovanja tijela i organizacija koji kontroliraju pitanje povjerenja (Getty Images)
Prihodi od reklama koji donose zaradu Googleu i Facebooku su sve više u centru interesovanja tijela i organizacija koji kontroliraju pitanje povjerenja (Getty Images)

Velika Britanija će nametnuti novi režim konkurentnosti naredne godine kako bi spriječila Google i Facebook da koriste svoju dominaciju kako bi otjerali manje kompanije i doveli korisnike u nepovoljan položaj.

Pravila će provoditi određena jedinica unutar Tijela za konkurenciju i tržišta (CMA) koje je ove godine navelo kako treba nove zakone kako bi držali tehnološke gigante pod kontrolom. Iz CMA žele spriječiti da internetski giganti „progutaju“ male firme, a detalje plana će objaviti narednog mjeseca.

Prihodi od reklama koji donose zaradu Googleu i Facebooku su sve više u centru interesovanja tijela i organizacija koji kontroliraju pitanje povjerenja, a često je to ponukano žalbama medijskih kompanija jer se potrošnja za reklamiranje prebacila na internet.

Google i Facebook dominiraju digitalnim oglašavanjem i njima pripada otprilike 80 posto od 18,7 milijardi dolara potrošenih prošle godine, navode iz CMA.

Suzbijanje razvoja inovacija

Dvije američke kompanije su navele kako su posvećene saradnji sa britanskom Vladom i regulatorima za digitalno reklamiranje, kao i da su spremni dati korisnicima veću kontrolu nad njihovim podacima i reklamama koje im se serviraju.

Iz Vlade Velike Britanije navode kako je sve veće slaganje u stavu da koncentracija moći u rukama malog broja firmi suzbija rast cijele sfere, kao i razvoj inovacija, te ima negativan efekat na ljude i poslove o kojima ovise.

Prema novim pravilima, kompanije u Velikoj Britaniji će morati biti transparentnije o tome kako koriste korisničke podatke, a nova pravila će podržati medijsku industriju i dovesti do boljeg balansa odnosa između platformi i medijskih kuća.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO