Ekonomski oporavak Njemačke nastavlja gubiti zamah

Sektor usluga imao je najlošije rezultate od maja ove godine, kažu podaci (EPA)

Ekonomski oporavak u Njemačkoj u novembru je nastavio gubiti zamah padom Indeksa menadžera nabave (PMI).

Uslijed negativnih efekata izazvanih restriktivnim mjerama za sprječavanje širenja pandemije COVID-a 19 na uslužni sektor, kombinirani Indeks menadžera nabave (PMI) smanjio se za tri na 52 boda.

Prema najnovijim podacima londonske kompanije IHS Markit, ovo su u Njemačkoj najniže vrijednosti u posljednjih pet mjeseci, prenosi Anadolija.

PMI indeks sektora usluga pao je sa 49,5 u oktobru na 46,2 boda u novembru, a PMI indeks proizvodnog sektora sa 65,1 u oktobru na 62,7 bodova u novembru. 

Sektori proizvodnje i usluga čine više od dvije trećine njemačke ekonomije.

Teško pogođen sektor usluga

Ekonomista IHS Markita Phil Smith izjavio je da su dosadašnje mjere uvedene u okviru borbe protiv pandemije COVID-a 19 u Njemačkoj u novembru uzrokovale “razarajuće” posljedice na ekonomske aktivnosti, dodajući da podaci o PMI indeksima jasno pokazuju da je sektor usluga imao najlošije rezultate od maja ove godine.

Istakao je ipak da su vijesti o vakcini protiv COVID-a 19 popravile raspoloženje njemačkih kompanija koje se nadaju da će se stanje značajno normalizirati u sljedećih dvanaest mjeseci.

Nakon pada od 9,3 posto u drugom kvartalu, njemačka ekonomija je u trećem kvartalu porasla za 8,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, prvenstveno zbog porasta potrošnje domaćinstava, investicija i izvoza.

U Njemačkoj su 2. novembra uvedene nove mjere kako bi se spriječilo širenje pandemije i smanjila stopa porasta broja slučajeva zaraze, a ostat će na snazi do kraja mjeseca.

Stručnjaci očekuju da ekonomska aktivnost u zemlji dodatno uspori i u posljednjem kvartalu ove godine.

Izvor: Agencije