Ekonomski oporavak Njemačke nastavlja gubiti zamah

Sektor usluga imao je najlošije rezultate od maja ove godine, kažu podaci (EPA)
Sektor usluga imao je najlošije rezultate od maja ove godine, kažu podaci (EPA)

Ekonomski oporavak u Njemačkoj u novembru je nastavio gubiti zamah padom Indeksa menadžera nabave (PMI).

Uslijed negativnih efekata izazvanih restriktivnim mjerama za sprječavanje širenja pandemije COVID-a 19 na uslužni sektor, kombinirani Indeks menadžera nabave (PMI) smanjio se za tri na 52 boda.

Prema najnovijim podacima londonske kompanije IHS Markit, ovo su u Njemačkoj najniže vrijednosti u posljednjih pet mjeseci, prenosi Anadolija.

PMI indeks sektora usluga pao je sa 49,5 u oktobru na 46,2 boda u novembru, a PMI indeks proizvodnog sektora sa 65,1 u oktobru na 62,7 bodova u novembru. 

Sektori proizvodnje i usluga čine više od dvije trećine njemačke ekonomije.

Teško pogođen sektor usluga

Ekonomista IHS Markita Phil Smith izjavio je da su dosadašnje mjere uvedene u okviru borbe protiv pandemije COVID-a 19 u Njemačkoj u novembru uzrokovale “razarajuće” posljedice na ekonomske aktivnosti, dodajući da podaci o PMI indeksima jasno pokazuju da je sektor usluga imao najlošije rezultate od maja ove godine.

Istakao je ipak da su vijesti o vakcini protiv COVID-a 19 popravile raspoloženje njemačkih kompanija koje se nadaju da će se stanje značajno normalizirati u sljedećih dvanaest mjeseci.

Nakon pada od 9,3 posto u drugom kvartalu, njemačka ekonomija je u trećem kvartalu porasla za 8,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, prvenstveno zbog porasta potrošnje domaćinstava, investicija i izvoza.

U Njemačkoj su 2. novembra uvedene nove mjere kako bi se spriječilo širenje pandemije i smanjila stopa porasta broja slučajeva zaraze, a ostat će na snazi do kraja mjeseca.

Stručnjaci očekuju da ekonomska aktivnost u zemlji dodatno uspori i u posljednjem kvartalu ove godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO