Britanija i Kanada potpisale sporazum za razdoblje nakon Brexita

Sporazum o nastavku trgovine prije službenog potpisivanja proći će konačne pravne provjere (EPA)

Velika Britanija i Kanada potpisale su trgovinski sporazum na temelju kojega će nakon Brexita nastaviti razmjenu roba i usluga vrijednu 27 milijardi dolara i najavile da će dodatno produbiti veze u razgovorima o novom bilateralnom sporazumu tokom iduće godine.

London pregovara o nekoliko prelaznih bilateralnih sporazuma, koji bi trebali stupiti na snagu kada krajem godine završi prelazno razdoblje razdruživanja s Evropskom unijom, a u mnogim se naprosto prenosi uvjeti koje je Unija već dogovorila, prenosi Hina.

Ured britanske vlade za međunarodnu trgovinu je rekao da je “načelni dogovor” da se produži i prenese trgovinski sporazum EU-a i Kanade otvorio put za pregovore o novom bilateralnom sporazumu koji bi mogao pokrivati područja poput digitalne trgovine, zaštite okoliša i jačanja položaja žena u ekonomiji.

“Sporazum osigurava nastavak trgovinske razmjene vrijedne 20 milijardi funti i hiljade radnih mjesta”, rekla je ministrica trgovine Liz Truss.

Trgovinski sporazumi sa 53 zemlje

“Očekujemo postizanje novog ambicioznijeg sporazuma iduće godine, koji će za cilj imati stvaranje još više mogućnosti za kompanije i poboljšanja života ljudi u cijeloj zemlji.”

Premijer Boris Johnson nastoji stvoriti “globalnu Veliku Britaniju”, koja će samostalno potpisivati i dogovarati bolje sporazume nego EU. 

Kritičari primijećuju da su za sada ti sporazumi velikim dijelom isti.

Britanska vlada kaže da je u dvije godine dogovorila trgovinske sporazume sa 53 zemlje, koji pokrivaju britansku bilateralnu trgovinu u ukupnoj vrijednosti od 164 milijardi funti.

Truss je rekla da će sporazum s Kanadom spriječiti uvođenje carina na automobile, govedinu i ribu u procijenjenoj vrijednosti od 42 milijardi funti.

Sporazum o nastavku trgovine između Velike Brtitanije i Kanade prije službenog potpisivanja još će proći konačne pravne provjere.

Izvor: Agencije