Quebec odlučio: Do 2035. sva vozila moraju biti električna

Prijedlog neće utjecati na komercijalna ili industrijska vozila (EPA)

Vlasti Quebeca donijele su odluku da do 2035. godine svi novi automobili koji se prodaju u toj drugoj po veličini kanadskoj pokrajini moraju biti električni.

Najavljeni plan Quebeca dio je “zelenog plana” pokrajinske Vlade – investicije od 6,7 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promjena.

Prijedlog neće utjecati na komercijalna ili industrijska vozila, kao ni na prodaju polovnih vozila na unutrašnje sagorijevanje, prenosi Tanjug, pozivajući se na kanadske medije.

Quebec već ostvaruje 50 posto od ukupne prodaje električnih vozila u Kanadi, ali vozni park je mali i iznosi manje od 1,5 procenata svih registriranih vozila.

Vlada Quebeca želi da se taj broj poveća na 30 procenata do 2030. godine, na oko 1,5 miliona registriranih električnih vozila u provinciji.

Slični planovi u mnogim zemljama

Savezna vlada Kanade je nagovijestila da želi prekinuti prodaju novih vozila s unutrašnjim sagorijevanjem do 2040. godine.

Potez Quebeca sličan je onome koji je već najavljen u Velikoj Britaniji (2030), Švedskoj (2030) i Kaliforniji (2035).

Pokrajina Britanska Kolumbija, na zapadnoj obali Kanade, prošle godine je najavila zabranu vozila na benzinski pogon počev od 2040. godine.

Vlasti Amsterdama najavile su ranije da će automobilima na benzinski i dizel pogon biti zabranjen pristup tom nizozemskom gradu od 2030. godine.

Izvor: Agencije