Njemačka: Još 22 milijarde eura pomoći kompanijama

Njemačka je kompanijama i građanima u obliku nepovratnih sredstava dala oko 8,3 posto svog BDP-a, kažu procjene (EPA)

Njemačka očekuje da će od januara do juna 2021. godine isplatiti do 22 milijarde eura financijske pomoći kompanijama i samozaposlenim zbog pandemije korona virusa. 

Njemački paket pomoći u novembru za nadoknadu kompanijama koje su pogodile restriktivne mjere iznosit će 14 milijardi eura, otkrio je izvor upoznat s temom, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Vlada je ranije očekivala da će platiti 10 milijardi eura. 

Vijeće ekonomskih savjetnika njemačke vlade očekuje da će se njemačko ekonomija smanjiti manje nego što se ranije očekivalo zahvaljujući uspješnijem ljetu, no drugi val korona virusa dodatno je poremetio očekivani rast za 2021. godinu. 

‘Njemačka ima dovoljno fiskalne moći’

U sklopu novog paketa pomoći kompanije mogu dobiti do 200.000 eura mjesečno da bi plaćale fiksne troškove poput najma, a samostalni poduzetnici mogu dobiti do pet hiljada eura. 

Njemačka ima dovoljno fiskalne moći za dodatnu finansijsku pomoć ako će to biti potrebno, rekao je u četvrtak njemački ministar finansija Olaf Scholz. 

Njemačka se ove i iduće godine planira zadužiti za 300 milijardi eura, no mora pažljivo razmotriti koje mjere imaju smisla, dodao je Scholz. 

Think-tank Bruegel iz Brisela procjenjuje da je Njemačka kompanijama i građanima u obliku nepovratnih sredstava dala oko 8,3 posto svog BDP-a, nešto manje od SAD-a koji je dao oko 9,1 posto. 

Izvor: Agencije


Povezane

Ovi pokazatelji znače da su ekonomije zone eura i 27-članog bloka Evropske unije nadoknadili pad bruto domaćeg proizvoda iz drugog tromjesečja.

Published On 13 Nov 2020
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO