Rekordan promet Alibabe na Dan samaca – 56 milijardi dolara

Akcije Alibabe koje kotiraju na američkom tržištu kapitala zaključene su noćas u padu za 8,0 procenata (EPA)

Kineska kompanija Alibaba postavila je novi rekord u online prodaji robe od 56 milijardi dolara tokom ovogodišnjeg šoping praznika Dan samaca, ali je taj podvig u sjenu bacio pad akcija kompanije od osam posto, uzrokovan predloženim novim kineskim antimonopolskim propisima.

Dan samaca je tradicionalno 24-satni trgovinski događaj u Kini kada prodavci nude desetke miliona proizvoda uz ogromne popuste na platformama za e-trgovinu kojima upravljaju Alibaba, JD.com i drugi igrači.

Kineski praznik kupovine bilježi veći promet nego Crni petak i Cyber ponedeljak u SAD-u zajedno, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

Šoping od 1, do 12. novembra

Ove godine su online trgovci JD.com i Alibaba produžili šoping feštu, koja je počela 1. novembra i trajat će do ponoći 12. novembra.

Iz Alibabe je saopćeno da je bruto vrijednost robe (GMV), suma koja pokazuje ukupnu vrijednost porudžbina preko Alibabinih platformi za e-kupovinu, premašila do srijede u podne po pekinškom vremenu 372,3 milijarde juana (56,42 milijardi dolara).

Taj iznos obuhvata ukupnu vrijednost porudžbina od kako je događaj počeo 1. novembra.

Ova suma je znatno veća od 268,4 milijarde juana GMV-a, koliko je Alibaba zabilježio prošle godine tokom 24-satnog časovnog trgovanja na Dan samaca.

Ovogodišnji Dan samaca je organiziran uprkos globalnoj pandemiji korona virusa, koja je poharala svjetsku ekonomiju.

U Kini, gdje je virus uglavnom pod kontrolom, ekonomija se počela oporavljati, a tržišnim analitičarima je aktuelni kineski praznik kupovina posebno interesantan kao potencijalni pokazatelj snage domaćih potrošača.

‘Zbrisano’ 60 milijardi dolara

Uprkos masivnom prometu koji su zabilježili Alibaba i JD.com, cijene akcija obje kompanije su pale pod utjecajem nove antimonopolske regulative, koju je predložila kineska vlada.

Akcije Alibabe koje kotiraju na američkom tržištu kapitala zaključene su protekle noći u padu za 8,0 procenata, na 266,54 dolara, čime je za samo jedan dan “zbrisano” više od 60 milijardi dolara vrijednosti kompanije.

Kineska Državna uprava za reguliranje tržišta objavila je u utorak nacrt pravila kojma se prvi put definira šta predstavlja antikonkurentsko ponašanje.

Dokument obuhvata niz oblasti, uključujući cijene, načine plaćanja, korištenje podataka za targetiranje potrošača i slično.

Izvor: Agencije