Stopa nezaposlenosti u Francuskoj na dvogodišnjem maksimumu

Francuska ekonomija živnula je u trećem kvartalu prije nego što je 30. oktobra uveden drugi 'lockdown' (EPA)
Francuska ekonomija živnula je u trećem kvartalu prije nego što je 30. oktobra uveden drugi 'lockdown' (EPA)

Stopa nezaposlenosti u Francuskoj porasla je na dvogodišnji maksimum u trećem kvartalu 2020. godine, uslijed teških ekonomskih posljedica, objavio je u utorak statistički zavod INSEE.

Stopa nezaposlenosti je skočila na 9,0 procenata, sa nivoa od 7,1 posto u drugom kvartalu, što je njen najviši nivo od trećeg tromjesečja 2018. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Iz INSEE-a navode da je to najveći kvartalni rast ove stope od 1975. godine, uglavnom zbog izvrnute slike o nezaposlenosti u prethodna dva tromesečja, jer ljudi nisu mogli tražiti posao zbog mjera karantina u periodu od sredine marta do sredine maja.

Ugrožen Macronov cilj

Novi podatak statistike, prema ocjeni Reutersa, podiže rizik da cilj predsjednika Emmanuela Macrona o smanjenju nezaposlenost na 7,0 posto do kraja njegovog mandata 2022. godine postane nedostižan.

Macron je, po dolasku na vlast 2017. godine, naslijedio stopu nezaposlenosti od 9,5 procenata.

Francuska je zabilježila najgoru poslijeratnu recesiju u prvom i drugom tromjesečju zbog mjera zatvaranja, ali je ekonomija živnula u trećem kvartalu, prije nego što je 30. oktobra uveden drugi “lockdown” kako bi se suzbio novi val korona virusa.

Centralna banka je saopćila u ponedjeljak da je ekonomska aktivnost smanjena za 12 posto ovog mjeseca u odnosu na uobičajeni nivo nakon ulaska zemlje u novu blokadu.

Izvor: Agencije 


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO