Crnogorski hotelijeri ostvarili desetinu prošlogodišnjih prihoda

Broj nezaposlenih porastao je za oko 7.000, prema podacima iz istraživanja (EPA)
Broj nezaposlenih porastao je za oko 7.000, prema podacima iz istraživanja (EPA)

Crnogorski hotelijeri su u proteklom dijelu godine ostvarili deset posto prošlogodišnjih prihoda, dok više od 90 posto svih preduzeća u Crnoj Gori bilježi manje prihode nego 2019. godine, prema preliminarnim podacima istraživanja Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG).

Savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog UPCG-a Filip Lazović izjavio je za Televiziju Crne Gore da istraživanje pokazuje da je prihod kod 60 posto ispitanih preduzeća pao za između 40 i 60 posto.

“Sve su to podaci koji nam pokazuju da je stanje alarmantno, naročito iz razloga što je u Crnoj Gori preko 99 posto mikro i malih preduzeća”, naveo je Lazović.

Prema njegovim riječima, sve su to preduzeća koja nisu otporna na takve uslove, prenosi Tanjug.

Polovini preduzeća blokirani računi

“Tim preduzećima, bojim se, prijeti loš scenarij, a ako dođe do gašenja preduzeća, onda se gase i radna mjesta… U periodu pred nama državna intervencija mora da se nastavi, čak mora da bude konkretnija, odnosno izdašnija za određene djelatnosti. Ono što sada subvencionišemo je za njihov opstanak”, rekao je on.

Podsjetio je na podatke Centralne banke Crne Gore da oko 50 posto preduzeća ima blokirane račune i da je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, broj nezaposlenih porastao za oko 7.000 te da je ove godine bilo znatno manje sezonskog zapošljavanja, koje je u Crnoj Gori jako bitno.

“Nema podataka o masovnom zatvaranju preduzeća, ali ako se situacija nastavi možemo govoriti i o tome”, ocijenio je Lazović.

Zaključio je da, i pored neizvjesnosti koliko će korona virus trajati, ono što se može i treba uraditi jeste da “uporedo rješavamo i ekonomsku, i zdravstvenu krizu”.

Izvor: Agencije


Povezane

Novo normalno, koje je donijela pandemija, znači i drugačiji turizam. Pobjednici sezone su nautički turizam i oni koji su ponudili kvalitetu. Međutim, nakon sezone vrijede druga pravila, a na konferenciji o turizmu, stručnjaci iz više zemalja pokušali su dati odgovor kako je spasiti.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO