Više od 130 zemalja saglasno oko globalne poreske reforme

Olaf Scholz: Napravili smo veliki korak naprijed (EPA)
Olaf Scholz: Napravili smo veliki korak naprijed (EPA)

Više od 130 zemalja svijeta saglasilo se sa planom uvođenja globalnih pravila oporezivanja pravnih lica, o kojima će naredne sedmice razgovarati ministri finansija G20, izjavio je u petak njemački ministar finansija Olaf Scholz.

“Zajedničkim dogovorom o nacrtu reforme globalnih propisa o porezu na dobit firmi napravili smo veliki korak naprijed. Ovo je pozitivan signal i siguran sam da ćemo do ljeta sljedeće godine uspjeti postići konačan dogovor o ovom planu reformi”, naveo je Scholz u saopćenju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) radi na pripremi propisa prema kojima će digitalne kompanije morati plaćati porez tamo gdje posluju, a ne tamo gdje registriraju podružnice.

‘Praveden porez za sve’

To bi moglo povećati nacionalne poreske prihode za ukupno 100 milijardi dolara godišnje, procjenjuje OECD.

Recesija koju je pokrenula pandemija korona virusa u mnogim industrijski razvijenim zemljama izazvala je sumnju u pogledu cilja OECD-a da se postigne saglasnost između više od 130 zemalja ove godine.

Scholz je dodao da će glavni cilj bilo kog sporazuma biti da se osigura da digitalni giganti poput Googlea, Amazona i Facebooka budu natjerani da plaćaju pravedan dio poreza.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO