WIIW za bržu integraciju Zapadnog Balkana na EU tržište

WIIW: Protekla dva desetljeća su izgubljena za regiju Zapadnog Balkana (EPA)
WIIW: Protekla dva desetljeća su izgubljena za regiju Zapadnog Balkana (EPA)

Ekspert Bečkog ekonomskog instituta (WIIW) Richard Grieveson preporučuje bržu integraciju zemalja Zapadnog Balkana na tržište Evropske unije i bolji pristup evropskim fondovima.

Strategija ublažavanja sukoba između zemalja Zapadnog Balkana kroz jaču ekonomsku saradnju unutar regije i približavanje EU nije uspjela, rekao je on te preporučuje promjenu straregije, s naglaskom na  bržu ekonomsku integraciju Zapadnog Balkana u EU.

Zajedno s Fondacijom Bertelsman, WIIW je analizirao napretke zemalja regije u proteklih 20 godina i došao do zaključka da se radilo o “dva izgubljena desetljeća za regiju”.

U protekla dva desetljeća postignut je napredak u ekonomskoj integraciji zapadnobalkanskih zemalja između sebe, ali ne za sve zemlje jednako, kazao je Grieveson za agenciju APA, prenosi Tanjug.

Ukazao je da ekonomska snaga šest zemalja Zapadnog Balkana odgovora, naprimjer, onom jedne Slovačke, što je manje od jedan posto ekonomskog doprinosa EU-a prije istupanja Velike Britanije, a sada nešto više od jedan posto.

Dalje insistiranje na regionalnoj integraciji bio bi poduhvat koji nema izgleda na uspjeh, vjeruje Grieveson, dodajući da bi bilo bolje ubrzati pristupni proces i pored postojećih političkih problema.

Put Srbije zavisi od odnosa s Kosovom

“Naša preporuka nije da se zemlje odmah prime u EU, već snažnije uključe u tržište Unije. Ne radi se o punopravnom članstvu, već boljem pristupu tržištu i fondovima EU-a”, objasnio je on.

Grieveson smatra da oni koji vrše neto uplate u budžet EU-a, zbog male veličine zemalja, to ne bi ni osjetili, a države Zapadnog Balkana imale bi veliki efekat.

“Iako su pojedine zemlje još daleko udaljene od pristupa EU, važno je da se pronađe međurješenje. Ovako kako je sada ne funkcionira”, uvjeren je on.

Smatra da cilj Evropske komisije za članstvo Srbije i Crne Gore do 2025. godine nije realan, ali je moguće zamisliti pristup Sjeverne Makedonije i, možda, Crne Gore u narednih 10 godina.

Istakao je da za Srbiju sve zavisi od odnosa s Kosovom.

“Taj problem se ne može riješiti indirektno snažnijom ekonomskom integacijom, već mu se mora direktno politički prići”, smatra ekspert WIIW-a.

Izvor: Agencije


Povezane

„Proširenje na način kakvo je do sada bilo neće se ponoviti. EU želi zemlje Zapadnog Balkana tijesno vezati za sebe, ali očekivati da će ijedna postati punopravna članica nije realno, ne zato što ne mogu ispuniti kriterije, već zato što EU mora napraviti unutarnje pospremanje“, kaže Senada Šelo Šabić, iz Instituta za razvoj i međunarodne […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO