Mladi kineski bogataši u 2020. zaradili 223 milijarde dolara

Kina je 2020. godine imala 60 milijardera koji su mlađi od 40 godina (EPA)

Mladi kineski milijarderi ove godine su stekli rekordno zajedničko bogatstvo veće od 223 milijarde dolara, u vrijeme dok se cijeli svijet bori s najgorom ekonomskom krizom u posljednjih nekoliko desetljeća, navodi se u najnovijim podacima liste kineskih bogataša Hurun Rich List.

Kina je 2020. godine imala 60 milijardera koji su mlađi od 40 godina, pokazuju podaci Huruna, prenosi Tanjug, pozivajući se na američku televiziju CNBC.

Ove godine bilježi se značajan rast dionica u oblasti tehnologije, što je mnogima otvorilo put u rast bogatstva usred pandemije korona virusa.

Time se ukupan broj kineskih milijardera povećao na 878.

Kina je 2010. godine imala 189 milijardera.

Huiyan Yang, najbogatija žena u Aziji

“Svijet nikada nije vidio ovoliko bogatstvo koje je stvoreno u samo jednoj godini. Kineski preduzetnici su prošli puno bolje nego što se očekivalo. Uprkos pandemiji, uspjeli su dostići rekordan nivo“, rekao je Rupert Hoogewerf, predsjednik Hurun Reporta.

Na vrhu liste nalazi se 39-godišnja Huiyan Yang, koja se smatra najbogatijom ženom u Aziji, s bogatstvom od 33,1 milijardi dolara.

Većinski je dioničar Country Gardem, kompanije za razvoj nekretnina, koju je osnovao njen otac 1992. godine.

Među najvećim mladim milijarderima su Zetian Zhang i njen suprug  Qiangdong Liu, vlasnici kompanije za online kupovinu JD.com, s bogatstvom od 27 milijardi dolara; zatim 34-godišnji Hao Yan, predsjednik građevinske kompanije Pacific Construction Group, koji je nagomilao 21,3 milijarde dolara; te suosnivač i vlasnik kompanije ByteDance Jiming Zhang, s bogatstvom od 16,2 milijardi dolara.

Izvor: Agencije