Po obimu digitalne ekonomije SAD ispred Kine

Razmjera digitalne ekonomiije Kine je 5.200 milijardi dolara (EPA)
Razmjera digitalne ekonomiije Kine je 5.200 milijardi dolara (EPA)

Kina je 2019. godine zauzela drugo mjesto po razmjeri digitalne ekonomije na svijetu, iza SAD-a, navodi se u izvještaju objavljenom na Kineskom međunarodnom sajmu informaciono-komunikacionih tehnologija (PT EXPO China).

Izvještaj je objavio Kineski institut za informacije i komunikaciju analizirajući ekonomsku situaciju 47 ekonomija, prenosi Tanjug.

Razmjera digitalne ekonomije ovih 47 ekonomija dostigla je 31.800 milijardi dolara 2019. godine, što je rast od 5,4 posto u odnosu na 2018. godinu, prenosi CRI.

Razmjera digitalne ekonomiije SAD-a je 2019. godine dostigla 13.100 milijardi dolara, dok je razmjera digitalne ekonomiije Kine 5.200 milijardi dolara.

Potencijal svjetske ekonomije

Iza Kine su Njemačka, Japan i Velika Britanija.

Razmjera digitalne ekonomije ovih pet zemalja zauzima 78,1 posto ukupne razmjere 47 zemalja.

Stope penetracije digitalne ekonomije u oblastima globalne uslužne industrije, industrije i poljoprivrede su 2019. godine odvojeno iznosile 39,4 posto, 23,5 posto i 7,5 posto.

Liu Duo, šef Kineskog instituta za informacije i komunikaciju, rekao je da je razvoj digitalne ekonomije presudna mjera za ekonomski oporavak svih zemalja i da je digitalna ekonomija već postala potencijal svjetske ekonomije.

Izvor: Agencije


Povezane

Jesu li kompanije i vlasti u regiji shvatile prednosti digitalne ekonomije? Šta sve podrazumijeva takav način poslovanja i koji su njegovi potencijali? U kojem pravcu će se razvijati nove digitalne usluge? U protekle 24 godine svjedoci smo digitalne revolucije. Kako je to shvaćeno u našoj regiji, kolika su ulaganja u poređenju s Evropom i svijetom, […]

Internetsko bankarstvo, digitalna ekonomija, a sada i pandemija doveli su do toga da sve više ljudi poseže za bezgotovinskim plaćanjem. Beskontaktne bankovne kartice i plaćanja putem mobilnog telefona brzo potiskuju gotovinu. Ali nisu svi zadovoljni tim napretkom. Paul Brennan ima priču iz Eseksa u Velikoj Britaniji, gdje jedna ogranizacija istražuje načine da zadrži gotovinu.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO