Pompeo: Trgovinski pregovori s Velikom Britanijom bit će teški

Mike Pompeo se nada da će do kraja ljeta ove godine dvije strane značajno napredovati u razgovorima (EPA)
Mike Pompeo se nada da će do kraja ljeta ove godine dvije strane značajno napredovati u razgovorima (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo upozorio je da će trgovinski pregovori s Velikom Britanijom biti teški, pogotovo o poljoprivredi, te je kazao kako se nada da standardi o sigurnosti hrane neće biti korišteni kako bi se štitile određene britanske industrije.

Prehrambeni standardi i mogućnost da će Velika Britanija morati prihvatiti uvoz piletine oprane hlorom, nakon što potpiše trgovinski sporazum sa SAD-om, direktna su posljedica slabe pregovaračke pozicije zbog napuštanja Evropske unije, tvrde zagovornici ostanka Velike Britanije u EU, prenosi Hina.

Velika Britanija napušta EU u petak te nastupa prelazno razdoblje do kraja godine, tokom kojeg evropska regulativa ostaje na snazi.

Jači prehrambeni standardi od američkih

London će u tom razdoblju pokušati sklopiti trgovinske sporazume sa SAD-om i drugim zemljama.

“Postojat će neka vrlo sporna pitanja u poljoprivredi”, rekao je Pompeo prilikom posjete Londonu, koju je opisao kao početak nove faze saradnje između dvije zemlje.

“Naš će zahtjev biti isti kao u drugim pregovorima. Moramo bit otvoreni i pošteni u pogledu konkurentnosti. Moramo biti sigurni da ne koristimo prehrambenu sigurnost kao trik za zaštitu određene industrije”, kazao je on, aludirajući na mogućnost da London iskoristi argument jačih prehrambenih standarda od američkih kao izgovor za necarinsku barijeru.

Pompeo se nada da će do kraja ljeta ove godine, prije nego što krenu pregovori o najtežim pitanjima, dvije strane značajno napredovati u razgovorima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO