EU prestaje s preporukama za zabranu kineskog Huaweija

Huawei je vodeći svjetski proizvođač mrežnih uređaja, kao što su centrale i antene za mobilnu telefoniju (EPA)

Evropska unija objavila je sigurnosne smjernice za brze bežične mreže nove generacije prema kojima nije zabranjena saradnja s firmom Huawei, u svjetlu najnovije američke kampanje protiv te kineske tehnološke kompanije.

Evropska komisija predstavila je niz strateških i tehničkih mjera usmjerenih na smanjenje rizika po kibernetičku sigurnost mobilnih mreža pete generacije (5G), prenosi Beta.

Preporuka uključuje blokiranje dobavljača opreme visokog rizika iz “kritičnih i osjetljivih dijelova mreže”, uključujući njeno jezgro, gdje je evidencija podataka i gdje se potvrđuje autentičnost pametnih telefona na mreži.

Nijedna kompanija nije spomenuta po imenu, ali izraz dobavljač “visokog rizika” očito je referenca koja se odnosi na Huawei, vodećeg svjetskog proizvođača mrežnih uređaja, kao što su centrale i antene za mobilnu telefoniju.

Lobiranje američkih zvaničnika

Sjedinjene Američke Države lobiraju kod evropskih saveznika da zabrane Huawei, zabrinute da bi mogao biti prinuđen pomoći u elektronskom prisluškivanju nakon što je Peking 2017. donio zakon o nacionalnim obavještajnim podacima.

Američki zvaničnici više su puta upozoravali da će morati preispitati odluku o dijeljenju obavještajnih podataka sa saveznicima koji koriste Huawei.

Kompanija je negirala te navode.

Preporuke EU-a uključuju i pooštravanje sigurnosnih zahtjeva za kompanije za bežičnu tehnologiju i da osiguraju da imaju strategiju kupovine od više dobavljača, a ne samo od jednog.

Te mjere slične su onima koje je dan ranije preduzela Velika Britanija, koja je, također, odlučila direktno ne zabraniti Huawei umjesto da zabrani nabavke opreme koja se koristi u jezgru sistema, ograničavajući njegovu ulogu na opskrbu manje osjetljivih antena i baznih stanica.

Izvor: Agencije


Povezane

Činjenica da je osnivač Huaweija bio oficir kineske vojske poslužila je SAD-u da optuži tu kompaniju za moguću špijunažu putem svojih uređaja.

Published On 09 Jan 2020

Iako je prihod kompanije nadmašio 122 milijarde američkih dolara, preživljavanje je glavni cilj u 2020.

Published On 31 Dec 2019
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO