Boeing prvi put uknjižio gubitak nakon 23 godine

Boeing se bori s krizom koju su izazvala dva pada njegovih letjelica 737 MAX (EPA)

Američki Boeing je završio 2019. godinu s minusom od 636 miliona dolara, što je prvi godišnji gubitak kompanije od 1997. godine, javljaju američki mediji.

Taj gubitak potpuno odudara od profita od 10,46 milijardi dolara, ostvarenog 2018. godine, prije druge fatalne nesreće koja je prizemljila njegov najprodavaniji avion u svijetu, 737 MAX.

Ovaj sumoran rezultat stiže u vrijeme dok se Boeing bori s krizom koju su izazvala dva pada njegovih letjelica 737 MAX, u kojima je poginulo 346 ljudi.

Kompanija je ovog mjeseca obustavila proizvodnju tog aviona, koji su nacionalni regulatori prizemljili u martu, nakon drugog od dva kobna leta, prenosi Tanjug.

Boeing je objavio da je u četvrtom kvartalu prošle godine zabilježio gubitak od milijardu dolara, odnosno od 2,33 dolara po akciji, pošto su mu prihodi u posljednja tri mjeseca pali za 37 procenata, na 17,91 milijardi dolara, u odnosu na 28,34 milijarde u istom periodu godinu ranije.

Troškovi 18 milijardi dolara

Troškovi koji se odnose na dva tragična pada porasli su na više od 18 milijardi dolara, navela je kompanija, što je otprilike dvostruko više od sume koju je objavila u trećem kvartalu.

Taj iznos uključuje dodatnih 2,6 milijardi dolara rashoda prije oporezivanja na ime obeštećenja aviokompanija i drugih kupaca aviona 737 MAX zbog njegovog prizemljivanja.

Agencija AP javlja da su, uprkos iskazanom finansijskom gubitku za 2019. godinu, akcije Boeinga na otvaranju trgovanja na Wall Streetu u srijedu ujutro porasle za tri posto, na 326,39 dolara.

Izvor: Agencije