Britanske banke na udaru FCA zbog kamata

Banke su odlučile podići kamatu na dozvoljeno prekoračenje, koja će se primjenjivati i na 'nedozvoljeni minus' (EPA)

Britanska Agencija za finansijski nadzor (FCA) zaprijetila je bankama u toj zemlji da u roku dvije sedmice objasne svoju promjenu kamata na dozvoljeno prekoračenje koje će pogoršati finansijsku situaciju gotovo osam miliona korisnika ili će se suočiti s njenim mjerama.

Finansijski regulator saopćio je da je poslao dopis bankama nakon što su zajmodavci, uključujući HSBC, RBS, Nationwide i Santander, uoči novih propisa najavljenih za april, objavili planove za naplatu unificirane kamate klijentima od gotovo 40 posto na prekoračenja po računu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ta stopa više je nego dvostruko iznad nivoa koji su neke od tih banaka naplaćivale za tu vrstu pozajmica.

Drugi kreditori planiraju cijenu prekoračenja utvrđivati na bazi rizika, pri čemu su iz Lloydsa najavili da bi klijentima s lošom kreditnom historijom mogli naplatiti kamatu od čak 49,9 posto.

‘Nedosljednosti’ na tržištu pozajmica

Najavljeni novi propisi FCA dizajnirani su tako da se poprave neke “nedosljednosti” na tržištu pozajmica po osnovu prekoračenja, zabranjujući zajmodavcima da uvode veće fiksne dnevne ili mjesečne naknade na nedozvoljeno prekoračenje nego na dozvoljeno.

Banke su zbog toga odlučile podići kamatu na dozvoljeno prekoračenje, koja će se primjenjivati i na “nedozvoljeni minus”.

Regulator je prošle sedmice ipak priznao da će gotovo tri od deset klijenata, od njih ukupno 18,2 miliona koji koriste prekoračenje, biti u pogoršanoj situaciji nakon što kreditori povise cijenu na dozvoljeno prekoračenje.

“Zatražili smo da vidimo njihove planove za to kako će postupati s klijentima koji su najpogođeniji. Pomno ćemo pratiti tržište i djelovat ćemo ako uočimo da se nastavlja sa štetnom praksom”, navodi se u saopćenju regulatora.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO