Boeing planira pozajmiti 10 milijardi dolara

Avioni 737 MAX su prizemljeni u martu prošle godine, poslije dvije nesreće, u kojima je stradalo 346 ljudi (EPA)

Američki proizvođač aviona Boeing pregovara s bankama o pozajmici deset ili više milijardi dolara zbog velikih troškova poslije nesreća aviona 737 MAX, rekao je za Reuters anonimni izvor.

Američka mreža CNBC je u ponedjeljak prva izvijestila o tim pregovorima, navodeći da je Boeing do sada od banaka pribavio najmanje šest milijardi dolara.

Izvor CNBC-ja je naveo da u Boeingu paralelno razgovaraju i s drugim zajmodavcima o dodatnim iznosima.

Neimenovani izvor je Reutersu potvrdio informaciju o razgovorima, dodajući da još nije poznat tačan iznos koji Boeing pokušava pribaviti, niti hoće li se američki gigant odlučiti za prodaju novih obveznica.

Avioni 737 MAX ostaju prizemljeni

U Boeingu su odbili komentirati ove navode.

Reuters je prošlog petka izvijestio da američka Savezna uprava za avijaciju (FAA) vjerovatno neće odobriti vraćanje aviona 737 MAX u promet prije marta, dodajući da bi mogli ostati prizemljeni do aprila, ili čak i duže.

Avioni su prizemljeni u martu prošle godine, poslije dvije nesreće, u kojima je ukupno stradalo 346 ljudi.

Izvor: Agencije


Povezane

Boeing se suočava s najvećom krizom u protekle dvije decenije. Američki proizvođač aviona obustavio je proizvodnju svog najprodavanijeg modela 737 Max u martu, nakon druge nesreće u pet mjeseci. Stavljanje aviona izvan pogona kompaniju je već koštalo devet milijardi dolara. 

Published On 17 Dec 2019
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO