Austrija ne podržava njemačke planove za novi EU-porez

Burza
Ako prijedlog ne bude prerađen u pravcu osnovnog razmišljanja, Austrija će napustiti grupu članica koje se zalažu za uvođenje poreza (Reuters)

Novi austrijski ministar financija Gernot Bluemel odbacio je planove njemačkog kolege Olafa Scholza za uvođenje poreza na financijske transakcije u Europskoj uniji i napustio skupinu koja je radila na tom porezu, a u kojoj je deset zemalja.

“Ideja poreza na financijske transakcije nastala je nakon financijske i ekonomske krize, kada se željelo oporezovati neodgovorno i visokošpekulativno ponašanje”, objasnio je Bluemel, prenosi Tanjug.

Kazao je da je u osnovi riječ o tome da se kazne ulagači koji špekuliraju na padajući kurs i zaduženja država kako bi se neetičko špekuliranje učinilo neatraktivnim te podržalo realno gospodarstvo.

Aktualni prijedlog, dodaje, preokrenuo je temeljnu ideju u njegovu suprotnost.

Za djelotvoran evropski porez

“Time bi kaznili realno gospodarstvo i male ugalače, a neizravno nagradili špekulante”, smatra Bluemel.

Uz to, kako kaže, planovi ne obuhvaćaju 99 posto svih financijskih poslova.

Ne bude li prijedlog prerađen u pravcu temeljnog razmišljanja, Austrija će napustiti skupinu zemalja članica koja se zalaže za uvođenje tog poreza, poručio je.

“To sam priopćio Scholzu”, rekao je Bluemel, dodajući da Austrija želi pravi i djelotvorni europski porez na financijske transakcije.

Skupinu deset zemalja, osim Njemačke i Austrije, čine još Belgija, Francuska, Grčka, Italija, Portugal, Slovačka, Slovenija i Španjolska.

Ako bi, osim Austrije, još jedna zemlja istupila iz te skupine, uvođenje poreza na razini EU-a potpuno bi propalo jer je potrebna potpora najmanje devet zemalja.

Izvor: Agencije